viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.05.22 @ 14:18

Kad se prvi put pojavila vijest da Josip Drmić dolazi na Kvarner, navijači Rijeke morali su se uštipnuti kako bi bili sigurni da ne sanjaju. Povremeni švicarski reprezentativac, čovjek koji je igrao u Bundesligi i Premier ligi, koji je ostvario transfer vrijedan 10 milijuna eura iz Bayer Leverkusena u Borussiju M’Gladbach i koji je za Švicarsku zabijao na Svjetskom prvenstvu u Rusiji stiže iz Championshipa u HNL? Sve to zvučalo je nadrealno… No, dogodilo se, a Rijeka, koja je i prije bila klub u kojem su se mnogi igrači ‘oživljavali karijere’, dobila je igrača o kakvom su samo mogli sanjati. Kad je došao, malo mu je trebalo da se ‘zalaufa’, ali kad je uhvatio radnu temperaturu svima je postalo jasno kako je on kvalitetom jedan od najboljih igrača lige.

Drmić ima nevjerojatan osjećaj za prostor, Englezi takav tip napadača zovu ‘fox in the box’, odnosno lisica u 16-ercu, a osim dobre tehnike i osjećaja za igru i kombinatoriku, odlikuje ga vrlina da je igrač za velike utakmice. Vidjelo se to u HNL-u, a Rijeka je u njemu dobila jednog od najboljih napadača u novijoj povijesti kluba, s tim da su Kramarić, a moguće i Gavranović, ipak bili za nijansu bolji. U veljači 2021. godine stigao je na Kvarner na posudbu do kraja sezone. U 16 HNL nastupa postigao je šest pogodaka, da bi se onda na ljeto, nakon njegovog kratkog izbivanja s Kvarnera, u konačnici ipak postigao dogovor da Drmić na kraju i ovu sezonu odradi u bijelom dresu. Za njegov prvotni dolazak u Rijeku najzaslužniji je Ivan Mance, tadašnji sportski direktor, a zanimljivo je i kako se sve u konačnici odigralo. Naime, Rijeci je bio potreban napadač koji ‘garantira’ golove, dok je Drmić u Norwichu bio u potpunosti otpisan te je za to vrijeme trenirao s U23 momčadi. Priča ide da su iz Rijeke javili Drmićevom agentu koliko imaju na raspolaganju i koliko mu Rijeka može ponuditi, što je kasnije isti prezentirao igraču uz opasku kako ‘nije siguran’ hoće li to biti dosta. Drmića u tom trenutku novci nisu zanimali, rekao je da, a kad je ugovor poslan natrag, dogodilo se nešto nevjerojatno.

OGLAS

Naime, iz Rijeke su komunicirali primanja za cijelo vrijeme trajanja posudbe, dok je agent spominjanu cifru igraču prezentirao kao mjesečno primanje. Naravno, u tom trenutku nema tko nije pomislio da od cijelog posla neće biti ništa, ali Drmić je toliko bio željan nogometa da je potpisao i pritom se odrekao ogromnog novca. Na kraju sezone je napustio Rujevicu, mjesec – dva tražio je neki drugi klub, ali nakon što u tome nije uspio, odlučio se vratiti u Rijeku. Budući da nije prošao ljetne pripreme, malo se na početku mučio s formom, ali jednom kad se mašina za golove zagrijala, počela je raditi besprijekorno. Doduše, Drmić i dalje ima problema s koljenom, ali u klubu o njemu toliko brinu da je navodno je liječnička služba NK Rijeke na čelu s doktorom Bobanom Dangubićem i glavnim fizioterapeutom Marinom Polonijom također jedan od glavnih razloga zašto se odlučio vratiti na Kvarner. Ove sezone bio je uvjerljivo najbolji igrač Rijeke. Zabio je neke spektakularne golove (Dinamu na Maksimiru), došao je do svojeg prvog hat-tricka u profesionalnoj karijeri, razigravao je, otvarao prostor drugim igračima, kanalizirao napade i u konačnici pospremao sve što se pospremiti u mrežu moralo. I što nije. Prva glasina da bi Drmić već u siječnju mogao put Maksimira pojavila se još u listopadu prošle godine. Kako su tjedni prolazili, tako se o tome sve glasnije krenulo pričati. Neki su uvjeravali da se to čista špekulacija, da u tome nema nikakve istine, a onda je sam Damir Mišković oglasio neposredno prije Božića i kao svojevrsni poklon navijačima Rijeke otkrio kako je sa svojom glavnom zvijezdom postigao usmeni dogovor i da ne vjeruje da će Drmić u konačnici ići u Dinamo ili Hajduk (čiji je navodno član) te da će on ostati u Rijeci osim ako ne dobije ako nemoralnu ponudu.

OGLAS

U Dinamu se tijekom cijele sezone spominjao Gavranović, a mnogima i danas nije jasno zašto su se u Maksimirskoj 128 tako olako riješili nemilosrdnog golgetera i to za novac koji nikoga nije ostavio bez daha. Plavi su se mučili s realizacijom, a Drmić je golove zabijao kao od šale. Shvatili su u Zagrebu svoju pogrešku te pokrenuli razgovore sa Švicarcem hrvatskih korijena, priča se i da će po dolasku u Dinamo postati jedan od najplaćenijih igrača kluba, a jasno je da Rijeka tome ni izbliza ne može parirati. Nadalje, Drmiću je u HNL-u našao ligu po mjeri, ona nije toliko fizički zahtjevna te bi mu sigurno bilo drago ostati ovdje još neko vrijeme, ali igrača njegovih kvaliteta valjalo bi i adekvatno platiti. Prema neslužbenim informacijama u Norwichu je godišnje zarađivao između 1.3 i 1.4 milijuna eura godišnje, dok bi u Dinamu to bilo ipak nešto manje. Uoči utakmice Rijeke i Hajduka Korzom je prostrujala vijest da je Drmić dan prije Jadranskog derbija potpisao predugovor s Dinamom. Jasno, zasad nema nikakve službene potvrde, svi su zakopčani do grla na tu temu, kako u Rijeci, tako i u Zagrebu, što je i razumljivo, jer Drmiću ugovor s Norwichem ističe 30. lipnja, dotad ima i ugovor o posudbi s Rijekom. No, takav ishod od 1. srpnja nikoga ne bi iznenadio. Drmić je vjerojatno odigrao svoju posljednju utakmicu za Rijeku na Rujevici. Na ogledu s Hajdukom zaradio je izravni crveni karton zbog udaranja Simića te će kazna za to biti minimalno dvije utakmice, što u prijevodu znači da bi se od dresa Rijeke trebao oprostiti u finalu Hrvatskog kupa na Poljudu. Neovisno o tome je li predugovor s Dinamom potpisan ili ne, Drmić će sigurno dati sve od sebe da avanturu u Rijeci zaključi trofejom. Hajduku je na Poljudu već zabijao, a navijači Rijeke sigurno bi malo lakše prihvatili njegov odlazak u Maksimir ako bi im osigurao još jedno Sunce u kolekciji. Uostalom, svjesni su u Rijeci da se naprosto ne mogu utrkivati s Dinamom kad su u pitanju financije te bi bilo nerealno očekivati da će Drmić ostati u Rijeci za pet ili šest puta manji iznos nego što mu mogu ponuditi Plavi. Kako bilo, najbolji igrač Rijeke ove sezone netko je tko je zaslužio pljesak navijača Rijeke. Realnost je bolna i dogodine će Riječani teško ponoviti ovako dobre rezultate. Velikom broju igrača završavaju posudbe, nekima ugovor završava, a novca za ulaganje u kadar nikad nije bilo manje. Nitko ne zna kako će Rijeka izgledati za svega tri mjeseca, ali Drmića vjerojatno neće biti. U Rijeci je oživio karijeru, vjerovali su mi i dobio je priliku iako se mnogi to nisu usudili napraviti, dokazao je kako nije zaboravio igrati nogomet nakon što su ga Kanarinci zatvorili u krletku zvana U23 momčad, a na Drmiću je da se za to revanšira. Golovima već je, sad je vrijeme i trofejom.

OGLAS
Oglasi
LM