viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.01.22 @ 10:39

Večerašnjom utakmicom Istre i Gorice u Puli započinje drugi dio sezone Prve HNL. Na rasporedu je 21. kolo. Na otvaranju proljetnog dijela prvenstva odmah derbi, Dinamo u nedjelju dočekuje Rijeku u Maksimiru.

Jasno je da ta utakmica neće odlučiti prvaka, ali mogla bi u bitnom usmjeriti sezonu i Dinama i Rijeke, pa onda i značajno utjecati na utrku za naslov prvaka. Ishod derbija bit će bitan u bodovnom, ali još više u psihološkom smislu. Dinamo je favorit u derbiju, ali i cijelog prvenstva. Značajno manji nego na početku sezone, ali ipak je još uvijek prvi favorit.

OGLAS

Derbi Dinamo – Rijeka odredit će puno toga

Zbog toga je aktualni prvak pod imperativom pobjede, ali ni Rijeka nije bez pritiska. Kako se očekuje nikad neizvjesnija utrka za naslov prvaka, ulazak u proljetni dio sezone od velike je važnosti, možda čak i presudne.

OGLAS

Poraz bi značajno uzdrmao obje momčadi, vjerojatno više Dinamo, dok pobjeda daje dodatni vjetar u leđa, podiže samopouzdanje i vjeru u svoje mogućnosti.

Naravno, ne odnosi se to samo na Dinamo i Rijeku, isto vrijedi i za Osijek i Hajduk, koji otvaraju sa Slavenom i Šibenikom, ali pobjeda u derbiju ipak znači više. I pobjeda i poraz u derbiju ostavljaju dublji trag, pozitivan ili negativan.

OGLAS

Dodatnu zanimljivost derbiju daju i spekulacije da Dinamo želi dovesti, odnosno vratiti Roberta Murića. Prijelazni rok u HNL-u traje do sredine veljače i ima još dovoljno vremena za sve kombinacije.

Jasno je da će ishod prijelaznog roka u bitnom utjecati na utrku za naslov prvaka. Vidjet ćemo još tko će se uspjeti ojačati ili možda oslabiti. Zasad je teško procijeniti tko je najbolje tržio i tko je zapravo profitirao?

Tko je više profitirao – Dinamo ili Osijek?

Osijek je izgubio Petra Bočkaja, ali je, primjerice, doveo Miju Caktaša i Marina Leovca. Dinamo je doveo Bočkaja, no na putu je da proda Mislava Oršića i pitanje je koga će dovesti i hoće li taj biti adekvatna zamjena, ponajprije u kvalitativnom smislu, ne mora igrati na istoj poziciji.

Neki igrači koje su doveli najbolji hrvatski klubovi nisu nam pretjerano poznati, a oni koji su poznati pitanje je kako će se uklopiti u novim sredinama. Prijelazni rok još je u tijeku i ne treba ništa prejudicirati.

Hajdukov zimski prijelazni rok zasad ne izgleda posebno spektakularno, no sve bi se moglo promijeniti ako Splićani uspiju dovesti Nikolu Kalinića i recimo portugalskog stopera Ferra. Bila bi to značajna pojačanja, za HNL spektakularna.

Obilan šlag na već ukusnu tortu. Hajduku baš nedostaju po jedan kvalitetan stoper i iskusan golgeter koji bi povećao efikasnost. Hajduk zabija dosta golova, no stvara puno šansi i trebao bi zabijati više.
S ta dva ciljana igrača u rosteru Bijelih, moglo bi se reći i očekivati da će Hajduk dobiti osjetno veću širinu i dimenziju momčadi.

Ako dovede Kalinića i Ferra, Hajduk bi mogao postati glavni favorit

Možda bi se čak prometnuo u glavnog favorita prvenstva. Naravno, kod dovođenja novih igrača sve je u sferama hipotetskog jer nitko sa sigurnošću ne može reći da će se neki igrač, ma koliko poznat i cijenjen bio, uspješno uklopiti u novu momčad i opravdati očekivanja. Zvučna imena ništa ne jamče, u nogometu ništa nije sigurno, ali ipak povećavaju šanse, pa i stručne procjene, barem na papiru.

U svakom slučaju, šušu koji donose obično djeluje pozitivno, jer poznata imena povećavaju optimizam navijača i ukupnu atmosferu oko svakog kluba, ako ništa drugo. Naravno da je sve to rizik i da nema jamstva da će opravdati uloženo na terenu.

Mogu biti i bumerang koji se vraća u glavu još razornijom snagom. Što su veća očekivanja, to su veća i razočaranja. No tko ne riskira, taj ne profitira. Vidjet ćemo tko će i hoće li itko u završnici prijelaznog roka ući povećani rizik i istresti veću svotu eura na stol.

Od Rijeke se to teško može očekivati, Damir Mišković odavno je povukao ručnu i očito nema namjeru biti rastrošan. Realnije je očekivati da Rijeka proda nekog bitnog igrača, nego da dovede skupo pojačanje. Takav pristup ipak joj daje manje šanse za osvajanje titule.

Završnica prijelaznog roka mogla bi biti jako uzbudljiva

Hajduk također nije u bajnoj financijskoj situaciji, ali Lukša Jakobušić već je pokazao da je spreman riskirati i što je još važnije, da je uz pomoć sportskog direktora Mindaugas Nikoličiusa u stanju izvući asa iz rukava.

Dojam je da je Osijek osjetno solventniji od Rijeke i Hajduka, no isto tako je dojam da Osječani napadno zaziru od plaćanja ozbiljnijih odšteta. Ne čini se izglednim, ali moguće da je u pet do dvanaest krenu po Kristijana Lovrića, Bjeličinu osvjedočenu želju.

Na istog igrača možda zapuca i Dinamo, koji još uvijek vjerojatno ima najveću financijsku moć u Prvoj HNL, ali čini se da i Zagrepčani moraju prvo dobro prodati da bi dovodili skupe igrače, bez obzira na odličnu zaradu u Europskoj ligi i uspješnom ljetnom prijelaznom roku. Koliko doista ima novca na Dinamovom računu, teško je procijeniti. I koliko od prodaje igrača ostaje gazdi, a koliko šarac popije, još je teže dokučiti.

Kako god, ako Oršić ode, pogotovo za cifru koja se kreće između 10 i 12 milijuna eura, kako stižu informacije iz Maksimira, Dinamo će imati ili bi trebao imati dovoljno novca da krene po zvučnu zamjenu. Teško je pretpostaviti da će Dinamo prodati Oršića, a da neće nikoga dovesti. Završnica prijealznog roka mogla bi biti jako uzbudljiva.

Bitnu ulogu odigrat će “mali” klubovi

Koliko će Modri investirati u potencijalna pojačanja, u mnogome bi mogla utjecati i utakmica s Rijekom, pa i protiv Istre i Gorice poslije toga. Rezultati na početku proljetnog dijela sezona mogli bi utjecati i na poslovne politike ostalih klubova.

Pobjede ili porazi, kako vlastiti tako i suparnički, mogli bi osokoliti ili demoralizirati sve klubove. Ako Dinamo, recimo, starta tromo, možda će baš to Osijekovim ili Hajdukovim šefovima dati poticaj da dublje gurnu ruku u džep jer će procijeniti da imaju jedinstvenu šansu osvojiti naslov prvaka. Što se tiče prijelaznog roka, u završnici je uvijek moguć domino efekt; jedna kupovina povlači drugu.

Međusobni rezultati u derbijima velike četvorke imat će veliku ulogu, ali bitnu rolu u utrci za naslov prvaka mogli bi odigrati i klubovi od petog do devet mjesta. Oni imaju podjednako male šanse da ulove četvrto mjesto i da ispadnu.

Dragovoljac je već praktički otpisan i zaista bi se moralo dogoditi čudo da odjednom proigra i dođe u situaciju da se spasi. Da, puno ne okolišamo, bit će od velike važnosti s kojim nabojem i motivacijom će igrati klubovi iz sredine ljestvice protiv klubova koji će se boriti za naslov prvaka.

Suci pod povećalom

Tko od velike četvorke u tim okršajima izgubi manje bodova, bit će puno bliži presijecanju ciljne vrpce. Sportski je očekivati da svaki klub u svakoj utakmici, bez obzira znači li mu ta utakmica nešto u bodovnom smislu, odigra maksimalno angažirano i borbeno.

Samo na taj način može se očuvati regularnost prvenstva i održati povjerenje navijača i javnosti. Kako tražiti ozbiljan novac za TV prava ako izostane viteštvo na terenu?

Dakako da na krajnji ishod utrke u bitnom može utjecati i suđenje. Nadajmo se da će biti maksimalno pošteno i profesionalno, da će kriterij biti ujednačen i da neće biti većih pogrešaka. Pritisak i stres po logici stvari prati suce, ali ovaj put će to biti još izraženije. Suci će biti pod povećalom, pratit će se svaki njihov korak i stoga moraju biti maksimalno koncentrirani.  

Zasad se čini da su u vrhu kvalitativne razlike male pa je stoga logično očekivati da će utrka za prvaka Hrvatske biti nikada neizvjesnija. Nadajmo se da ćemo gledati zanimljiv i atraktivan nogomet. Neka pobijedi onaj tko bude najbolji i nitko se neće ljutiti.

Oglasi
LM