viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.11.22 @ 20:59

Boje se da ih katarske vlasti mogu pratiti te da mogu gledati njihove fotografije i snimke.

Za nekoliko dana u Katru se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu, a za očekivati je da će među navijačima biti i Hrvata. Agencija za zaštitu osobnih podataka hrvatskim je navijačima zato dala preporuke za boravak u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

OGLAS

Prilikom dolaska u Katar, objašnjavaju, navijači moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo – Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a – Ehteraz. No, kako se iz postavki aplikacija može zaključiti da katarske vlasti mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju te čitati i modificirati sve što se nalazi na njihovom telefonu, savjetuju posjetiteljima da, ako mogu, radije putuju s tzv “burner” mobitelom.

OGLAS

Izbrišite aplikacije odmah po povratku u Hrvatsku

To su jeftini telefoni koji se lako mogu uništiti i teško pratiti, pa Agencija savjetuje da se posjetitelji radije koriste s njima. Preporučuju i da putuju s praznim mobitelom ili onim koji je resetiran na tvorničke postavke.

OGLAS

,,Preporuka je da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku. Također, preporučuje se da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja”, savjetuju.

Isto tako, poručuju, trebaju paziti da na mobitelu nemaju nikakve fotografije, snimke ili druge dokumente koji nisu u skladu sa zakonima te zemlje. Nisu naveli o kojem je sadržaji riječ, ali može se pretpostaviti da se radi o fotografijama i snimkama koje prikazuju stvari nepoćudne za tu konzervativnu islamsku zemlju.

Oglasi
LM