viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.04.23 @ 21:45

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Sloveniju u meču 5. kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Konačan rezultat glasio je 27:26. Ovom pobjedom najbolji rukometaši u BiH osigurali su treći uzastopni plasman na Europsko prvenstvo. Poveli su golom Senjamina Burića na početku 3. minute, ali je Slovenija vrlo brzo izjednačila. Nakon obrane Baznika, Slovenija nakon brzog centra preko Drubeža dolazi do vodstva od 2:1. Na početku pete minute Mirko Herceg pogađa za 2:2. Nik Heningman vraća prednost Slovenije, a Domen Novak pogađa za plus dva (4:2). Na početku osme minute Benjamin Burić bilježi drugu obranu, a Bošković na drugoj strani pogađa za 5:5. Drugo vodstvo bh. selekcije vidjeli smo na isteku 10. minute, kada je Mirko Herceg postigao treći gol za 7:6.

Dvije minute kasnije kompletira se serija od 3:0, a nakon sedmerca, koji je izborio Vukšić, Hamidović pogađa za 8:6. Odlično raspoloženi Mirko Herceg bombom u 14. minuti vodi nas na plus četiri (13:9). Ovniček je prekinuo seriju BiH i smanjio na 9:7. Na isteku 15. minute Senjamin Burić pogađa za 10:7. Povela je potom reprezentacija BiH i 11:7, ali je uslijedila furiozna serija Slovenije od 5:0, te su gosti vratili prednost na svoju stranu, jer su poveli sa 12:11. Na ulasku u posljednju minutu prvog dijela bilo je 15:15, Slovenija je imala napad za vodstvo, ali je obranio Admir Ahmetašević, te se na odmor otišlo pri neriješenom rezultatu. Na početku drugog dijela Senjamin Burić pogađa za 16:15, ali sa dva brza gola Domena Novaka Slovenija vraća prednost na svoju stranu. Nakon greške BiH u napadu Slovenci odlaze na plus dva (18:16), ali Milan Vukšić nakon brzog centra vraća nas na gol zaostatka, a osim toga izborio je i isključenje jednog igrača Slovenije. BiH nije iskoristila igrača više na parketu, nego je Slovenija mini-serijom od 2:0 povela sa 20:17, što je “natjeralo” izbornika BiH Irfana Smajlagića da pozove minutu odmora. Nakon time-outa Vukšić sjajno proigrava Senjamina Burića, bilo je 18:20. Na drugoj strani Benjamin Burić je obranio zicer, a iz kontre Vlado Draganić pogađa za minus jedan (19:20).

OGLAS

Pojačala je BiH svoju obranu u narednim minutama, a u napadu su bili mnogo bolji, te su napravili seriju od 4:2 za vodstvo od 23:22 na 13 minuta do kraja. Sjajan je u tim momentima na golu bio Benjamin Burić, a u napadu je maestralne stvari radio Milan Vukšić, dok su u realizaciji odlični bili Senjamin Burić i Vlado Draganić. Izjednačili su Slovenci, ali je Hamidović vratio prednost na stranu reprezentacije BiH, a onda maestralni Benjamin Burić brani novi sedmerac i ostavlja šansu da se ode na dva gola prednosti. Bila je to Benjaminova 11 obrana.

OGLAS

Hamidović je pogodio vratnicu, a onda Krečič vraća neriješeno (24:24). Na isteku 55. minute Slovenija vraća prednost na svoju stranu, a za 25:24 pogodio je Slatinšek, ali vrlo brzo na drugoj strani Senjamin Burić pogađa za 25:25. Na 4.50 do kraja Uroš Zorman je pozvao minutu odmora, nakon kojeg je fenomenalni Benjamin Burić obranio udrac Zarabeca. Na drugoj strani šut Panića brani Kastelič, a do kraja je ostalo 3.07. No, Slovenci nisu iskoristili svoj napad, pa je BiH imala novu priliku za vodstvo na 2.25 do kraja. Pozvao je izbornik Smajlagić minutu odmora, kako bi odredio koju će akciju igrati u napadu. Dobru su kretnju imali u napadu, a Marko Panić je izborio sedmerac. Nakon što je pogodio tri sedmerca, loptu je ponovo uzeo Dino Hamidović i pogodio za 26:25. Ispali su naivni u obrani, a Strmljan je minutu i pol do kraja pogodio za 26:26. Nakon dugog napada Senjamin Burić pogađa za 27:26, što je bio konačan rezultat meča.

OGLAS
Oglasi
LM