viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 18.10.23 @ 17:45

Banke u Republici Srpskoj prijavile su u prvom polugodištu Financijsko obavještajnom odjeljenju Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) 92 klijenta zbog sumnje na pranje novca, piše Capital.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvih šest mjeseci ove godine banke su prijavile ukupno 44 sumnjive transakcije na pranje novca “teške” 8,1 milijun КM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je čak 31 sumnjiva transakcija više u odnosu na isti period 2022. godine, dok je ukupna vrijednost prijavljenih sumnjivih transakcija veća za 5,2 milijuna КM.

U odnosu na prošlu godinu povećan je i broj prijavljenih sumnjivih klijenata i to za 22, pokazuje izvješće Agencije za bankarstvo RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na osnovu dostavljenih izvješća o gotovinskim transakcijama od 30 tisuća КM ili više, povezanim gotovinskim transakcijama od 30 tisuća КM ili više i sumnjivim transakcijama, banke su u prvom polugodištu 2023. godine prijavile Agenciji za istrage i zaštitu BiH ukupno 64.974 transakcije u vrijednosti od 5,55 milijardi КM“, navodi se u izvješću.

U odnosu na isti period 2022. godine broj prijavljenih transakcija povećan je za 6,7 posto, a ukupna vrijednost prijavljenih transakcija za 11,8 posto.

U ovom periodu nije bilo prijavljenih sumnjivih transakcija, niti sumnjivih klijenata za financiranje terorističkih aktivnosti.

U izvješću Agencije za bankarstvo je navedeno i da u prvom polugodištu 2023. mikrokreditne organizacije nisu imale prijavljenih gotovinskih transakcija, sumnjivih transakcija, niti prijavljenih klijenata sumnjivih na pranje novca ili financiranje terorističkih aktivnosti.

Oglasi
LM