viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.06.23 @ 08:09
OGLAS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je u Banja Luci sa predstavnicima kompanije “Vansi” (VINCI Airports) na čelu sa direktorom za SAD, Sjevernu i Istočnu Europu i Jugoistočnu Aziju, Emanuelom Menantom.

Na sastanku je razgovarano o mogućoj suradnji kroz javno-privatno partnerstvo Vlade Republike Srpske i kompanije “Vansi”, a po pitanju koncesijskog ugovora za razvoj aerodroma u Banja Luci.

Također, kompanija “Vansi” ima potpisane koncesijske ugovore sa Vladom Republike Srbije, koji se odnosi na razvoj, investiranje i uređenje aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu nad kojim ima koncesiju u trajanju od 25 godina. Prema ovom modelu kompanija “Vansi” se obvezala na investiciju od 700 milijuna eura u ovaj aerodrom, od kojih je 300 milijuna već realizirano.

OGLAS

Pored koncesija koje se odnose na aerodrome, kompanija “Vansi” se bavi građevinarstvom, transportom, kao zdračnim, željezničkim i drumskim prometom, i jedna je od najvećih europskih kompanija.

OGLAS

Kroz koncesijsku oblast svog razvoja kompanija “Vansi” vrši ulaganja u aerodrome, koja podrazumijeva razvoj svih pratećih aerodromskih sadržaja. Predstavnici ove kompanije izrazili su spremnost za suradnju sa Vladom Republike Srpske, i aerodrom Banja Luka.

OGLAS

Direktor Emanuel Menanto predstavio je način na koji “Vansi” ulaže u aerodrome Republike Srbije i druge nad kojima ima koncesiju, kao i način poslovanja kompanije. Takođe, kompanija “Vansi” razvija, financira, gradi i upravlja sa 53 aerodroma u 12 zemalja Europe, Azije i američkog kontinenta, osiguravajući svoje investicijske kapacitete i znanje u optimizaciji operativnih performansi, modernizaciji infrastrukture i upravljanje njihovom ekološkom tranzicijom.

Premijer Radovan Višković upoznao je predstavnike ove kompanije sa organizacijskom strukturom, kao i mogućnostima i potencijalima Aerodroma Republike Srske. Nakon današnjeg sastanka izražena je spremnost za suradnju u narednom razdoblju.

Sastanku su prisustvovali ministar prometa i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, veleposlanik BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, direktor Aerodroma Banja Luka Natalija Trivić, generalni direktor aerodroma “Nikola Tesla” Beograd Fransoa Beriso, i glavni komercijalni direktor Aerodroma “Nikola Tesla” Miodrag Mirković.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM