viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 21.06.23 @ 16:54

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković pokrenut će inicijativu da obitelji sa četvero i više djece dobiju besplatne placeve za gradnju stambenog objekta, ako nemaju riješeno stambeno pitanje.

U tom pravcu, gradonačelnik će predložiti Skupštini Grada da usvoji Zaključak o pokretanju  inicijative za izmjenu Zakona o stvarnim pravima, a čiji cilj je stambeno zbrinjavanje obitelji sa četvero i više djece, priopćeno je iz Gradske uprave.

,,Predložit ćemo ovu inicijativu Skupštini Grada, jer to je naš posao, a njihov je da odluče da li će i dalje ići na štetu građana i nastaviti sa blokadom dobrih odluka”, poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Naime, već određeno vrijeme Gradu se obraćaju višečlane obitelji zahtjevima za trajno rješavanje stambenih pitanja.

Osim mogućnosti dodjele jednokratne novčane pomoći za poboljšanje uvjeta stanovanja obitelji sa četvero i više djece, koju Grad Banja Luka dodjeljuje višečlanim obiteljima (koje već imaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica) ne postoji način za trajno rješenje stambenih pitanja ovih obitelji (koje nemaju u vlasništvu stambenu jedinicu ili zemljište na kojem se nalazi stambena jedinica) jer važeće odredbe Zakona o stvarnim pravima ne predviđaju mogućnost raspolaganja zemljištem u vlasništvu Grada Banja Luka, bez naknade, u svrhu izgradnje stambenih objekata obiteljima sa četvero i više djece.

Izmjenom Zakona o stvarnim pravima, na predloženi način, stvorio bi se zakonski okvir, kako za Grad i sve jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, tako i za Republiku, da na konkretan način riješi stambeno pitanje višečlanih obitelji. Podzakonskim propisima bi se propisali detaljniji uvjeti i način osnivanja prava građenja, bez naknade, kako to i propisuje odredba člana 348 a. stav 3. Zakona o stvarnim pravima.

Oglasi
LM