viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.11.23 @ 16:26

Alati za zamrzavanje, upravljanje i zapljenu kriminalne imovine u BiH nemaju dovoljan učinak. To se navodi u nedavno objavljenom izvješću Europske komisije (EK) o napretku BiH za 2023. Istaknuto je da je u borbi protiv organiziranog kriminala potrebno pojačati oduzimanje imovine stečene kriminalom.

-Kriminalnu imovinu treba sustavno zamrznuti i upravljanje njome treba poboljšati – poručio je Bruxelles, koji dodaje da su financijske istrage i zapljena imovine uglavnom neučinkoviti. U izvješću je istaknuto i da bi u idućoj godini BiH posebno trebala hitno usvojiti i početi s primjenom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma. Istina, navodi se i da je postignut određeni napredak u borbi protiv organiziranog kriminala. Međutim, kako se navodi, pravni okviri nisu usuglašeni diljem zemlje. EK smatra da u BiH postoje sustavni nedostaci u operativnom radu koji se odnose na suradnju tijela za provođenje zakona zbog neusuglašenog kaznenog zakonodavstva, a tu je i slaba institucionalna koordinacija i veoma ograničena razmjena obavještajnih podataka.

OGLAS

– Zločinačke organizacije u BiH koriste pravne i administrativne rupe – navodi Europska komisija. U idućoj godini, ističe se, potrebno je jačanje financijskih istraga i usvajanje standardnih operativnih procedura za vođenje financijskih istraga. Navedeno je u izvješću i da je policija podložna političkom miješanju. A policajaca nam ne nedostaje, naprotiv. – Policije (u BiH) su 2021. imale 438 policajaca na 100.000 stanovnika, a prosjek u EU iznosi 335,3 policajca – navodi se u izvješću. Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće, navodi se, donijelo je smjernice za glavne tužitelje o obveznom pokretanju financijskih istraga u slučajevima korupcije, organiziranog kriminala i pranja novca. Ovo, smatra Bruxelles, treba pratiti i učinkovito implementirati. U Transparency Internationalu BiH također smatraju da su neučinkoviti postojeći alati BiH za upravljanje i zapljenu imovine stečene kriminalom te da bi ih trebalo unaprijediti i donijeti nove zakone.

OGLAS
Oglasi
LM