viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.03.24 @ 22:32

Međunarodni aerodrom u Tuzli od prošle godine se nalazi u problemu, a nakon što je niskotarifna aviokompanija Wizz Air povukla svoja dva bazna aviona te drastično smanjila broj operacija. Međutim, prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba to bi moglo biti promijenjeno, s obzirom da opcija otvaranja ponovne baze postaje izvjesna.

Međunarodni aerodrom u Tuzli duži niz godina predstavljao je bazu niskotarifne aviokompanije Wizz Air, a upravo uz pomoć nje ta zračna luka je doživjela ekspanziju poslovanja. Na zadovoljstvo najprije putnika koji su poprilično niskim cijenama putovali u europske destinacije suradnja sa Wizz Airom se odvijala, ali veliki problem je nastao prošle godine kada je kompanija donijela prilično bolnu odluku.

OGLAS

Ona se ogledala u zatvaranju baze, povlačenju svojih aviona te drastičnom smanjenju broja operacija iz Tuzle. U ovome trenutku sa tamošnjeg aerodroma se jedino može letjeti ka Dortmundu, Baselu i Memmingenu. Izvjesno tako bi moglo biti i u samom početku travnja kada na snagu stupa ljetni red letenja iz Tuzle.

OGLAS

Međutim, to bi mogla biti kratkotrajna opcija jer informacije kojima raspolaže Klix.ba, Wizz Air je zainteresiran za proširenje broja tjednih operacija, što će im omogućiti ponovno stavljanje u opticaj većeg broja aviona koje su morali poslati na izvanredne inspekcijske preglede.

OGLAS

Izvor portala Klix.ba navodi da je prije nekoliko dana u Budimpešti održan sastanak, a tom prilikom je otvorena i mogućnost ponovnog baziranja jednog aviona u Tuzli. Kako je rečeno za Klix.ba, nešto ranije Wizz Air je izvršio i anketiranje zaposlenika sa pitanjem da li su zainteresirani za povratak u grad soli.

Izvjesno, u Tuzli bi mogao biti stacioniran jedan od Airbusovih aviona A320neo koji se vraća u Wizz Airovu flotu nakon ranije spomenutog izvanrednog inspekcijskog pregleda motora. U ovome trenutku, kako saznajemo, od ove aviokompanije na pregledu se nalazi 50 aviona, a svaki od njih za sebe veže okvirno 20 članova posade, odnosno kabinskog osoblja.

Inače, sa tuzlanske piste trenutno u svom redovnom kapacitetu jedino leti Wizz Air, a nakon što je ranije prekinuta suradnja sa grčkom aviokompanijom Lumiwings koja je potrošila dva i pol milijuna KM dodijeljene subvencije u prosincu prošle godine.

Prema riječima izvora, menadžment tuzlanskog aerodroma trenutno vrši pregovore i sa jednom inozemnom aviokompanijom koja bi za početak mogla uvesti jednu direktnu liniju. Također, u lipnju ove godine će biti povećan broj charter letova za Antaliju, a riječ je o njih četiri tjedno. Freebird će imati tri, a Tailwind jednu, što će doprinijeti financijskom segmentu Međunarodnog aerodroma u Tuzli.

Oglasi
LM