viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.01.24 @ 20:54
OGLAS

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je drugostupanjsku odluku u predmetu “Respiratori”.

Avaz saznaje kako je potvrđena prvostupanjska osuđujuća presuda, čime je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora.

OGLAS

Ovom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest, te Fikret Hodžić, vlasnik privatne tvrtke FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora.

OGLAS

Jelka Miličević, pravomoćno je oslobođena.

OGLAS

Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 milijuna maraka tokom pandemije koronavirusa.

Prvostupanjskom presudom pravna osoba “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala nezakonito stečenom imovinom, te je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i “Srebrene maline”.

Proglašeni krivim

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM