viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.01.24 @ 18:46
OGLAS

Direktor kompanije “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo Nedeljko Elek najavio je za Radio Slobodna Evropa da, ukoliko u sljedećih nekoliko dana ne bude potpisan ugovor između ove tvrtke i “Energoinvesta” o transportu plina, bit će prekinuta isporuka ovog energenta za Federaciju BiH.

Njegova izjava dolazi sedam dana poslije sastanka nadležnih dvije entitetske vlade (Republika Srpska i Federacija BiH) o isporuci plina.

Sastanak je održan 29. prosinca nakon što je tvrtka iz Istočnog Sarajeva “Sarajevo-gas” poslala sarajevskom “Energoinvestu” zahtjev da cijena sa 11,1 bude uvećana na 14,1 marku, po 1.000 kubnih metara plina. Poskupljenje obrazlažu ulaganjem u sustav plinovoda.

OGLAS

Ugovor o transportu plina između sarajevske kompanije “Energoinvest” i tvrtke “Sarajevogas” Istočno Sarajevo istekao je 31. prosinca 2023. godine.

OGLAS

Novi ugovor još nije potpisan.

OGLAS

Kompanija “Energoinvest” je uvoznik plina za entitet Federaciju BiH, dok plin za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banja Luke.

Tvrtka “Sarajevogas” iz Istočnog Sarajeva posluje na teritoriji entiteta Republika Srpska i vlasnik je plinovoda dugog 40-ak kilometara. Njime se ruskim plinom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač plina.

– Obustava je odgođena zbog praznika, ali ukoliko ugovora ne bude u idućih par dana, morat ćemo prekinuti isporuku. Već sam u krivičnom djelu, jer radimo bez ugovora. Faktura za ovaj mjesec sigurno će biti 300.000 maraka (oko 150.000 eura) i mi to nemamo kome da fakturiramo – kazao je Elek za RSE.

Iz kompanije “Eneregoinvest” priopćili su za RSE da se nadaju da će novi ugovor biti potpisan u sljedećim danima, nakon sastanka entitetskih resornih ministarstava i direktora kompanija.

Iz “Energoinvesta” tvrde da je razlog dosadašnjeg nepotpisivanja “ultimativni zahtjev tvrtke ‘Sarajevo-gas’ Istočno Sarajevo za povećanje cijene”.

Iz Ministarstva energije, rudarstva i industrije Federacije BiH nisu odgovorili na upit RSE-a kada će biti održani pregovori o novom ugovoru i na koji način će biti riješen problem sa isporukom plina.

Kako plin stiže u BiH?

Bosna i Hercegovina u potpunosti ovisi od uvoznog plina iz Rusije, koji u zemlju stiže “Turskim tokom”. Plin se u BiH doprema plinovodom koji u državu ulazi u mjestu Šepak kod Zvornika, na granici BiH i Srbije.

Federacija BiH godišnje troši oko 250 milijuna, a Republika Srpska oko 50 milijuna kubnih metara plina.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM