viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.08.23 @ 15:51
OGLAS

Udruga za promociju biciklizma HerzegovinaBike u sklopu svojih aktivnosti i projekata razvoj i promocije Hercegovine kao cikloturističke destinacije, organizira četvrti po redu biciklistički događaj “Franciscana”, koji sudionike vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Biciklistički događaj je rekreativno-promotivnog karaktera, a počinje u četvrtak, 31. kolovoza, sa startom u Širokom Brijegu i ciljem u Mostaru.

OGLAS

Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja sudionike vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu, priopćili su organizatori.

Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12. stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine.

OGLAS

,,Kao što smo već kazali cilj projekta je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini i kroz koju će se na jedinstven način vrednovati kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH. Kroz naše ranije događaje smo obilazili i uvezivali franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini, a sada idemo u srce Bosne”, kazao je predsjednik udruge HeregovinaBike Toni Zorić.

OGLAS

Istaknuli su kako događaj ciljano nosi svoj tematski naziv “Povratak” jer je poznato kako su se sredinom 19. stoljeća hercegovački franjevci odvojili od bosanskih franjevaca i došli u Hercegovinu kako bi širili svoju vjeru.

OGLAS

,,Danas mi upravo iz Širokog krećemo prema Bosni srebrenoj, sve do franjevačkog samostana u Kreševu koji je u to vrijeme bio zadužen za svoju kustodiju zapadnu Hercegovinu”, dodao je Zorić.

Biciklisti će na svom proputovanju kroz četiri dana bicikliranja prijeći 400 kilometara i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinje (Masna luka), Rama, Guča Gora, Fojnica, Kreševo i Mostar, kao konačan cilj.

,,Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih doinica i putova kojim bismo mogli uvezati ove samostane, a kako bismo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod Vijeća Europe. To bi bio sljedeći nivo za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bismo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta”, izjavio je Zorić.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i kompanija HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM