OGLAS
Vrijeme objave: 22.08.23 @ 22:48
OGLAS

OSCE je priopćio danas da je duboko potresen pokušajem femicida koji se dogodio u Bijeljini, ocjenjujući da sve veći broj ovakvih slučajeva i cjelokupno stanje kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje izazivaju zabrinutost i uznemirenost.

OGLAS

Navode da je od 2015. godine 56 žena izgubilo život u Bosni i Hercegovini, a samo u 2021. i 2022. godini počinjeno je 19 ubojstava koja se mogu kvalificirati kao femicid.

Prema istraživanju OSCE-a, čak 48 posto žena u BiH doživjele su neki oblik zlostavljanja, uz napomenu da od tog broja, čak 84 posto slučajeva zlostavljanja nije prijavljeno. Hitno djelovanje je imperativ, smatraju u OSCE-u.

OGLAS

,,Svim nivoima vlasti u BiH prioritet mora biti sprečavanje i odgovor na rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u obitelji. Uz međusobnu suradnju možemo iskorijeniti te zločine koji čine neprihvatljivu štetu i pojedincima i društvu. Vjerujemo da će nadležni organi pokazati odgovornost i dati prioritet rješavanju ovog hitnog problema. Izgovori više nisu prihvatljivi, jer svaki dan koji prolazi može rezultirati sa još više izgubljenih života”, navodi se u priopćenju OSCE-a.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM