viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.22 @ 16:21

Tijekom zasjedanja Odbora za vanjsku politiku Europskog parlamenta (AFET) predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, izabran voljom bošnjačkog naroda, tijekom obraćanja članovima AFET-a optužio je predsjednike dviju najvećih stranaka iz reda hrvatskog i srpskog naroda Dragana Čovića (HDZ BiH) i Milorada Dodika (SNSD) da su najvjerniji ruski suradnici na Zapadnom Balkanu.

Unatoč činjenicama, mnogim izjavama i Čovića, ali i Dodika, kako u medijima u BiH, tako i u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima, a u kojim govore kako žele suverenu BiH, kako ni na koji način ne žele ugroziti mir i sigurnost u BiH, Komšić u svojim izlaganjima govori upravo suprotno te time dodatno “pali vatru” kada su u pitanju itekako složeni politički odnosi u BiH. Pomoć političkih predstavnika iz Republike Hrvatske, koja je, podjetit ćemo garant mirovnog sporazuma u BiH, a kada je u pitanju rješavanje izbornog zakona u BiH, Komšić je prezentirao “otvorenim miješanjem Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine”. “Kako drugačije nazvati politiku koja dolazi iz Srbije, a nazvali su je ‘srpski svet’, identično tzv. ‘ruskom svetu’. Kako drugačije nazvati otvoreno miješanje Republike Hrvatske u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine, poput izmjene Izbornog zakona, a sve sa pozivanjem na zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, a da to ne liči na Putinovo pozivanje na zaštitu ruskog naroda u Ukrajini. Iz tog razloga nije ni čudno da među najvjernije suradnike Rusije na zapadnom Balkanu ubrajamo i dva danas prisutna gospodina – Milorada Dodika i Dragana Čovića”, rekao je između ostalog Komšić.

OGLAS

Istom ili sličnom retorikom pred EU parlamentom, optužujući Hrvate i Srbe za krizu u BiH, izlaganje je nastavio i “prvi bošnjački član Predsjedništva” Šefik Džaferović (SDA) koji je kazao kako hrvatski narod u BiH nije ugrožen i da HDZ ima veći broj ministara od njegove stranke. “Po postojećem sustavu, stranka gospodina Čovića ima toliku moć da se nijedan zakon ne može usvojiti bez njene volje. Zloupotrebljavajući moć koju trenutno ima stranka Čovića već četiri godine sprječava implementaciju izbornih rezultata u Federaciji, izbor sudija Ustavnog suda Federacije, te čak prijeti da će spriječiti održavanje idućih izbora”, rekao je između ostalog Džaferović. Ovim izlaganjem jasno je da i sam Džaferović želi nastaviti kršiti odluku Ustavnog suda BiH, a kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva i zastupnika u domovima naroda.

OGLAS

Dodik je u svojem izlaganju pred EU parlamentom naglasio kako jedan narod želi vladati svim procesima u BiH. “BiH je u permanentnoj krizi i nikada nije imala uspjeha bez strane intervencije koje su uzrokovale brojne probleme. BiH je nedovršena, nestabilna i mnogi kažu nemoguća država. Ona ne može biti uređena po volji samo jednog naroda koj žele završiti rat samo drugim sredstvima”, rekao je Dodik. “RS je posvećena slovu Dejtona, Ustavu BiH kako je napisan i to dokazuje permanentno u ovim trenucima kada moramo ostati van nagađanja”, pojašnjava. Nakon toga, osvrnuo se na izbor članova Predsjedništva BiH, ali i drugim problemima unutar izbornog zakonodavstva.

OGLAS

“Imamo potpuno derogaciju ustavnog sistema. Tako što Bošnjaci odrede broj glasova kojima će izabrati podobnog Hrvata i tako uspostave podobno vladanje u BiH. To se tri puta događa Komšiću. Kada Hrvati bježe od majorizacije, onda je Čović loš momak jer ne želi da pristane na to. Ova priča koju predstavlja Džaferović je podvala. Tamo se ne govori u predstavljanju stranaka nego naroda. Narodi trebaju biti predstavljani, a narod bira ko će ih predstavljati”, rekao je Dodik. On je pozvao članove Europskog parlamenta, ali i Europsku uniju da pomognu Bosni i Hercegovini. “Zašto EU tretira narode u BiH nedoraslim da odlučuju o svojoj sudbini? Zašto ne pomognete? EU hoće suverenu BiH, i ja hoću to. Zašto onda 20 godina nakon Dejtona i dalje u Ustavnom sudu sjede stranci? Biste li vi to prihvatili u svojim državama? Želimo ustavnu BiH. Zašto se naša borba protiv antiustavnih odluka Ustavnog suda smatra destabilizacijom? Pomozite nam, i osigurajte da BiH funkcionira kako je predviđeno Ustavom. Osigurajte jednakopravnost konstitutivnih naroda i nećemo imati nijedan problem. Prestanite nam pomagati tako što nam proizvodite probleme”, zaključio je Dodik.

Oglasi
LM