viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 29.11.22 @ 12:14

Nakon što je potpisan dokument između Osmorke i HDZ-a, lider ove stranke Dragan Čović se obratio medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se zahvalio partnerima, s kojima, kako kaže, razgovara duže vrijeme, što su vrlo brzo uspjeli doći do teksta sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– On će biti jedna izvrsna osnova za one koji budu predstavljali izvršnu vlast. Sada imamo koaliciju i ovo je izuzetan trenutak koji sam jutros podijelio s Oliverom Varhelyijem. On je u posjeti BiH. Upravo zbog njega je pomjeren datum potpisivanja dokumenta. Nadam se da ćemo do kraja godine imati i izvršnu i zakonodavnu vlast i u BiH i u Federaciji – rekao je Čović.

– Ovo je jedna nova poruka za BiH, novo ohrabrenje, da pokušamo sami rješavati probleme dogovorom, da probleme ostavimo za sutra, a ne za prekosutra. Tom dinamikom znat ćemo šta radimo. Jedan od prioriteta je euroatlantska perspektiva – kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se nada da će, nakon 20 godina, proračuni na razini BiH i Federacije biti usvojeni u ovoj godini.

Siguran je da će SNSD biti treći partner u vlasti na razini BiH, a da se o pozicijama još nije razgovaralo.

– Nakon konstatirajućih sjednica ćemo se naći i razgovarati o sadržaju dokumenta i kako ga implementirati. Razgovarat ćemo kako na najbolji način da ovo provedemo, a ne da podijelimo fotelje. Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, u sporazumu vrlo precizno piše da ćemo najdalje šest mjeseci od potpisivanja riješiti pitanje sukladno odluci Ustavnog suda i Suda u Strazburgu. Uvjeren sam da ćemo ono što smo potpisali i realizirati – rekao je Čović.

Oglasi
LM