viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.07.23 @ 22:41

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda prilikom rasprave o Izvješću o radu Tužiteljstva BiH za 2022. izaslanik SDA Šefik Đžaferović iznio je nekoliko skandaloznih ocjena o karakteru rata i prirodi odnosa između zaraćenih strana za vrijeme rata na ovim prostorima, govoreći o predmetima ratnih zločina u BiH. Džaferović je u svojoj raspravi govorio kako se stiče dojam da se u radu tužiteljstva nastoji postići “etnički balans u procesuiranju ratnih zločina kojeg ne može biti jer ga nije bilo ni prilikom činjenja ratnih zločina. Na BiH su se sručila dva udružena zločinačka poduhvata, jedan u centru u Beogradu, a drugi s centrom u Zagrebu.

“To je suština rata i agresije na BiH. Armija BiH je vodila obrambeno oslobodilački rat te nitko nije osuđen za genocid i ratni zločin protiv čovječnosti. Bilo je pojedinačnih i izoliranih slučajeva, neka odgovara svatko za zločin koji je počinio ali ne možemo izjednačiti tu stvar jer nismo bili jednaki i nismo se svi ponašali jednako”, rekao je on.

OGLAS

Na ovakvu raspravu reagirao je predsjednik HDZ 1990 i izaslanik ove stranke u Domu naroda BiH koji je Džaferoviću poručio: “Gospodine Džaferoviću, veoma sam zatečen i iznenađen s ovoliko agresivne retorike u nekom vremenu kada se zalažemo za europski put BiH. Od kud želje započeti izlaganje o radu Tužiteljstva BiH za 2022. godinu na način da je se izručila agresija Hrvatske na BiH pa nastaviti dalje da sve zločince treba procesuirati, a s jedne strane su to bili sitni zločini. Jesu vrlo sitni!!! Što je Grabovicom, trideset ubijenih i zaklanih ljudi, jedan ih ubio. Što je s Uzdolom, presuđen 7 godina, je li mogao to on sam uraditi. Što je s osmoro djece u Vitezu, nikada niste, nitko od vas upozorio na to, hrvatske djece. Što je s Križančevim Selom, progonom Hrvata u Travniku…Zapamtite brojku 180 000 Hrvata je protjerano s područja koje je kontrolirala ARBiH, a 170 000 s prostora Vojske RS. Nemate pravo to relativizirati. Neka svatko odgovara za svoj zločin i treba ali početi na način da je se na BiH izvršila agresija iz RH koja je milijun izbjeglica iz BiH primila iz koje je dolazilo svo naoružanje za ARBiH. Ako hoćete govoriti o tome, onda možemo početi govoriti i o tome tko je rat započeo, a tko je branio BiH. Hrvatsko vijeće obrane je bila prva legitimna vojna formacija koja je branila BiH. Prema tome nitko nikada na ovom mjestu nema pravo to podcjenjivati niti se s tim poigravati. Presuđeni ratni zločinci ARBiH su pobjegli iz BiH”, rekao je Cvitanović.

OGLAS
Oglasi
LM