viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
OGLAS
Vrijeme objave: 28.08.23 @ 08:11

Na današnji dan 1993. godine, prije 30 godina u Grudama je, Hrvatska zajednica Herceg Bosna prerasla u Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. izrasla iz Hrvatske zajednice Herceg-Bosne utemeljene 18. studenog 1991., kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.  Utemeljilo ju je hrvatsko političko vodstvo reagirajući na srpsku agresiju u Hrvatskoj i BiH, da bi se u kolovozu 1993., slijedeći Owen-Stoltenbergov plan mirovni plan, preoblikovala u Republiku.

OGLAS

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda

OGLAS

“Hrvatski narod je u kontinuitetu dao jasno do znanja da je ovo naša domovina, počevši od listopada 1991. godine spaljivanjem do temelja sela Ravnog, uvidjevši da sami moramo spašavati svoju djecu i obitelji, svoje domove i susjede. Organiziranjem, prvo u Hrvatsku zajednicu, a potom i Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu, pokazali smo odlučnost, snagu i hrabrost u ostvarenju slobode u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Hrvatska Republika Herceg-Bosna i njene institucije bile su jamac opstojnosti hrvatskoga naroda u BiH, ali i same Bosne i Hercegovine. Tamo gdje nije bilo organiziranog djelovanja HR H-B, hrvatski narod je raseljen, a sva njegova svjedočanstva uništena i spaljena”, rekao je danas predsjednik HNS-a BiH dr. Dragan Čović.

OGLAS
Oglasi
LM