OGLAS
Vrijeme objave: 24.05.24 @ 08:55
OGLAS

U skladu s Uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine, koje će se održati u nedjelju, 6. listopada 2024., rok za podnošenje prijava za ovjeru sudjelovanja na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate ističe danas u 16:00 sati.

OGLAS

Prevencija izbornih nepravilnosti
Ključna je suradnja svih u otkrivanju i sankcioniranju počinitelja izbornih nepravilnosti, jer se time šalju najbolje poruke građanima i vraća povjerenje u institucije, izjavio je glavni tužitelj Brčko distrikta BiH, Zekerija Mujkanović.

“Potrebna je sinkronizirana i dobra aktivnost svih koji mogu doprinijeti procesuiranju ove vrste kaznenih djela. To znači da svi u lancu otkrivanja, gonjenja i presuđenja – policijske agencije, tužiteljstva i sudovi – moraju odigrati svoju ulogu na najbolji način. Sudovi bi posebno trebali poštivati uputu Visokog sudbenog tužiteljskog vijeća i procesuirati ova kaznena djela na najbrži mogući način,” istaknuo je Mujkanović.

OGLAS

Tehnologija kao zaštita od izbornih prijevara
Strategija “Kako varati na izborima na dan izbora” će, prema Vehidu Šehiću, predsjedniku strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”, pasti u vodu nakon završetka glasanja zahvaljujući novim tehnologijama koje će to onemogućiti.

OGLAS

“Ono što moram naglasiti jest da su sve naše preporuke, kojih ima 35, dostavljene svim političkim strankama. One se ne tiču samo unapređenja koje treba vratiti povjerenje u izborni proces, ali stranke su se oglušile na njih. Mnoge stvari koje su sada uvedene, a koje će se uvesti 2026. godine, mislim na nove tehnologije, ne odgovaraju mnogim političkim strankama,” rekao je Šehić.

OGLAS

Smanjenje prostora za malverzacije
Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), naglasila je važnost izmjena zakona i pilot projekata koji će biti primijenjeni na izborima u listopadu.

“Izmjenama posljednjih zakona i pilot projektom koji ćemo sada vidjeti na izborima u listopadu, a naravno, očekujemo da će se to prenijeti na cijeli izborni proces u narednom krugu, značajno će se smanjiti prostor za malverzacije. Elektronički nadzor, registracija i brojanje značajno smanjuju prostor za malverzacije,” objasnila je Bičakčić.

Pripreme za izborne prevare
Iz koalicije nevladinih organizacija koje prate izborne procese svjesni su da pripreme za izborne prevare počinju mnogo prije dana izbora. Međutim, očekuju da će elektronska unapređenja izbornog procesa donijeti neke promjene.

“Najveće su prevare u manjim mjestima. U velikim mjestima poput Tuzle, Zenice i Sarajeva imate mnogo promatrača, medija, stranačkih i nestranačkih predstavnika koji pokrivaju praktički sva biračka mjesta. U manjim mjestima nema takvog nadzora i tamo se može raditi što god se želi. Zato je logično da se u manjim mjestima kroz ovaj pilot projekt vidi kako to funkcionira,” rekao je Šehić.

Proaktivni pristup zaštiti izbornog procesa
Jedan od naglaska panel diskusije bila je važnost proaktivnog pristupa tužiteljstava i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini u zaštiti izbornog procesa i procesuiranju izbornih nepravilnosti.

Izbori 2024. godine predstavljaju ključnu priliku za jačanje povjerenja građana u izborni proces i institucije koje ga provode. Uz primjenu novih tehnologija i zakonodavnih promjena, očekuje se značajno smanjenje prostora za izborne nepravilnosti te učinkovitija zaštita integriteta izbora.

OGLAS
OGLAS
Oglasi