viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.03.24 @ 22:43

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zakon o sudu BiH biti podržan samo ako srpska strana bude suglasna, dodajući da predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto ne bi trebalo da riskira odnose u okviru partnerstva na razini BiH i to učini unilateralnim.

Komentirajući najavu da bi se na sjednici Vijeća ministara u utorak mogao naći zakon o sudu BiH, Dodik je rekao da je Krišto sklona da unosi neku vrstu hitnoće tamo gdje za time nema potrebe. Dodik, koji je i lider SNSD-a, podsjetio je da su na prethodnom sastanku partnera na razini vlasti u BiH u Mostaru oni koji rade u Vijeću ministara rekli da imaju obećanja iz Еuropske komisije da je dovoljno da se usvoje zakoni o sukobu interesa i o državnoj službi. Dodao je da je i jedno i drugo urađeno, upitavši – što sad hoće?

OGLAS

On je ponovio da zakon o sudu može biti usvojen ako će sjedište Apelacijskog odjeljenja biti u Banja Luci i ako Sud BiH ne može da sudi po zakonima Republike Srpske i da izuzima predmete iz Srpske, prenosi Alternativna TV. “Takav zakon ćemo prihvatiti”, poručio je Dodik. Govoreći o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa na nivou institucija BiH, Dodik je rekao da neki, kako je naveo, trabanti iz opozicije kažu da je riječ o prijenosu nadležnosti, a nisu ni pročitali što piše.

OGLAS

“Vidim da galame, izmišljaju laži, pokušavaju da prave neku priču. Kako smo prenijeli nadležnosti? Kakvo preglasavanje kad tamo piše da je jednaka zastupljenost Srba, Hrvata, Bošnjaka. Tamo piše da ima prosta većina za neka pitanja tehničke prirode, a kada se odlučuje o pitanjima za što se formira komisija onda mora biti dvotrećinska većina”, rekao je Dodik. On je naglasio da je Nebojša Radmanović čovjek koji ima svoj stav i da u SNSD-u baštine ljude koji mogu da izraze svoj stav.

OGLAS

“Koliko sam razumio, njegov prigovor je vezan za potrebu da to ide u redovnu proceduru, da je to došlo uvečer, a treba sutradan glasati, što je opravdan zahtjev gospodina Radmanovića, ali u tome nema nikakve razlike u samom SNSD-u”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da američka struktura čini sve da učini nepodnošljivim stanje u Republici Srpskoj, a jedan od aktera koji to čini i angažiran je da to čini je, kako kaže, predsjednik Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Oglasi
LM