viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.24 @ 16:40
OGLAS

Na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH usvojen je Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju.

Uslijedit će javna rasprava u roku od 60 dana koja će pomoći u pripremi prijedloga zakona.- Nacrtom zakona o unutarnjoj trgovini preciznije se definiraju uvjeti obavljanja trgovine, praćenje trgovine i tržišta kao i zaštita potrošača.

OGLAS

Tjedno radno vrijeme raspoređuje se na šest dana, neradna je nedjelja. Novina je samouslužno točenje goriva. Ta stavka je odavno praksa u Europskoj uniji. Novina je definiranje internet prodaje, odnosno e-trgovine – kazao je izaslanicima Jasmin Kadić, savjetnik federalnog ministra trgovine.

OGLAS

Dodaje kako je zakon rađen uz konsultacije sa poslodavcima, trgovcima i sindikatima. – Na taj način smo došli do rješenja. Ako bude podržan slijedi javna rasprava u roku od 60 dana – kazao je Kadić.

OGLAS

Izaslanik Dževad Hadžić je pohvalio nacrt.- I u prošlom sazivu smo imali ministra trgovine koji je korektno radio svoj posao ali sa novim ministrom imamo iskorak. Neradni dan je značajan iskorak. Što se tiče isticanja cijena, bilo je propusta i sada je i to definirano. Puna podrška nacrtu – rekao je.

Za riječ se javio i Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka. – Nismo stigli detaljnije diskutirati. U nacrtu stoji da je nedjelja neradni dan, ali postoji dilema je li prodajni objekat zatvoren a ne gospodarski subjekt? Dakle, objekat može biti zatvoren, a da radnik nedjeljom radi u skladištu, bude angažiran na čišćenju… Mi onda radnicima ne osiguravamo neradnu nedjelju već samo prodajni objekat ne radi. To treba da se konkretizira kako bismo unaprijedili prava radnika. Osim toga, postavlja se pitanje je li kladionice ostaju da rade nedjeljom? Ima li nekih prodajnih objekata koji su dežurni posebno u turističkim centrima poput Sarajeva – pitao je Zukić.

Nakon rasprave Nacrt zakona je prihvaćen i slijedi javna rasprava u narednih 60 dana.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM