Zrak u vitezu
OGLAS
//
Tayan-1
Vrijeme objave: 10.10.24 @ 19:09
OGLAS

Dronovi koje je Centar za tehničko-tehnološko ispitivanje Sarajevo nedavno predstavio na Zeničkom gospodarskom sajmu (ZEPS) kao proizvod domaće proizvodnje, zapravo su uvezeni iz Kine.

OGLAS

Prema informacijama koje prenosi portal Klix, dron “Tayan-1” nije proizveden u Bosni i Hercegovini, već je kupljen od kineske kompanije Hong Kong Jinzhuo Industry Limited i pripada skupini dronova Loong. Stručna javnost je od početka razvoja izražavala skepsu prema tvrdnjama o domaćoj proizvodnji dronova, a sada se ispostavilo da dron prikazan na ZEPS-u nema nikakve veze s lokalnim razvojem. Nakon kontakta s kineskom kompanijom, potvrđeno je da je model dostupan za komercijalnu kupovinu i da se proizvodi u različitim verzijama, uključujući izviđačke i borbene modele, prenosi RTV HB.

Asim Hadžić, direktor Centra za tehničko tehnološko ispitivanje Sarajevo, pojasnio je da su dronovi kupljeni u Turskoj i zatim sklopljeni u BiH, te da su prikazani kao primjer buduće domaće proizvodnje. Ministar obrane BiH Zukan Helez, koji je ranije najavljivao domaću proizvodnju dronova, još uvijek nije dao objašnjenje o detaljima ove proizvodnje niti o eventualnim izvoznim ugovorima. Portal Klix je više puta pokušao dobiti komentar ministra Heleza, ali bez uspjeha. Ovi dronovi, iako najavljivani kao domaći, odavno se serijski proizvode u Kini.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM