viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.08.23 @ 07:56
OGLAS

Predsjedništvo Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) odobrilo je novčanu pomoć za Crvenom križu Slovenije u cilju potpore humanitarnim aktivnostima koje realizira uslijed poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije.

Naime, na izvanrednoj sjednici Predsjedništva DCK BiH donesena je odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000 eura, u cilju hitne potpore humanitarnim naporima Crvenog križa Slovenije u odgovoru na poplave, navodi se.

OGLAS

Kako je istaknula, u razgovoru sa generalnim tajnikom DCK BiH Namikom Hodžićem generalna tajnica Crvenog križa Slovenije Cvetka Tomin, Crveni križ Slovenije pokrenuo je akciju prikupljanja novca za stanovništvo pogođeno poplavama. Ističe da su putne komunikacije gotovo uništene, zbog čega je distribucija robnih vidova pomoći ogroman izazov. Kao odgovor na poplave angažirano je više od 150 profesionalaca i 350 volontera, organizacije Crvenog križa u Sloveniji.

OGLAS

,,U skladu sa istaknutim potrebama Crvenog križa Slovenije, DCK BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Slovenije usred poplava koje su pogodile tu zemlju. Aktiviran je humanitarni broj 17023, pozivanjem donirate 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći odnosno novčanih sredstava za pomoć stanovništvu te zemlje. (Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Društva Crvenog križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.), navodi se.

OGLAS

Nastojeći da podrži sve aspekte humanitarnog odgovora povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine stavilo je na raspolaganje Crvenom križu Slovenije tim za psihosocijalnu potporu, kao i stručno osoblje u oblasti pripreme i odgovora na katastrofe.

Kako se navodi u priopćenju za javnost DCK BiH, iz Republike Slovenije ističu da su poplave sa kojima se trenutno suočava ta zemlja najveća prirodna katastrofa koja je pogodila stanovništvo Slovenije. Zatražili su međunarodnu pomoć u vidu radnih strojeva, specijaliziranih vozila, montažnih mostava, helikoptera i vojnika obučenih za zaštitu, spašavanje i djelovanje na terenu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM