OGLAS
Vrijeme objave: 01.09.23 @ 10:47
OGLAS

Jučer u jutarnjim satima ispred Franjevačkog samostana i crkve Uznesenja BDM u Širokom Brijegu startala je biciklijada Franciscana, a bicikliste je pred put blagoslovio gvardijan. Biciklisti će kroz 4 dana preći više od 400km, te tako obići Franjevačke samostane i muzeje kako bi ih uvezali u novi i jedinstveni cikloturistički projekat Franciscana.

OGLAS

Biciklisti će na svom putovanju obilaziti franjevačke samostane i muzeje, a putem će im se priključivati kolege iz drugih klubova, te prezentirati najbolje dionice za biciklirati i upoznavati ih sa turističkom i kulturnom ponudu svoje općine. Naposljetku, svi će zajedno pohoditi Franjevačke samostane i muzeje kako bi skupljali iskustva, informacije i fotografije za novi projekat koji će sutra privlačiti brojne cikloturiste iz cijelog svijeta.

Napomenimo, Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12og stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.
Biciklisti će na svom proputovajnu kroz četiri dana bicikliranja preći 400km i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinje (Masna luka), Rama, Guča Gora, Fojnica, Kreševo i Mostar kao konačni cilj.

OGLAS

,,Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih doinica i puteva kojim bismo mogli uvezati ove samostane, a kako bismo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bismo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta”, dodao je Zorić.

OGLAS

Važnost ovog projekta proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana, a koji su svaki na svoj način posebni.

OGLAS

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciscana.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM