viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.07.23 @ 15:29

Šestog srpnja zapovjednica NATO stožera Sarajevo brigadna generalica Pamela McGah i zapovjednik EUFOR-a general bojnik Helmut Habermayer zatražili su od članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastanak o imenovanju novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kojima je mandat istekao prije 16 mjeseci. 

Od izvora u Predsjedništvu BiH Faktor saznaje da je dopis stigao, ali da ni nakon 14 dana nitko nije kontaktirao NATO i EUFOR i zakazao termin sastanka.

OGLAS

– Svjesni smo da je mandat aktualnih generala prekoračen za više od godinu dana. Pokrenuli smo ovo pitanje s članovima Predsjedništva i nastavljamo pozivati vlasti u BiH da poštuju zakon. NATO smatra da snažne demokratske obrambene i sigurnosne institucije podržavaju trajni mir i demokraciju.

OGLAS

Svaka od naših partnerskih zemalja određuje obim i tempo suradnje s NATO-om. NATO potiče unutrašnje pomirenje i poziva političke lidere da se suzdrže od aktivnosti koje vode podjelama – kazali su za Faktor iz NATO stožera u Sarajevu.

OGLAS

Podsjetimo, ministar obrane BiH Zukan Helez dostavio je još u travnju Željku Komšiću, Denisu Bećiroviću i Željki Cvijanović Plan strukture generalskog zbora koji je usuglasio sa svojim zamjenicima, Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem, čime je ispunio svoju zakonom definiranu obvezu.

Plan su prihvatili Cvijanović i Komšić, dok je Bećirović insistirao na “dodatnim konsultacijama”. Nakon što je 21. lipanj tada u svojstvu predsjedateljice Cvijanović potpisala zaključak u kojem je prihvaćen Bećirovićev zahtjev, ona sama je 20 dana poslije izjavila “da je Bećirovićev kabinet u dva navrata proglasio konsultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra obrane Zukana Heleza koji je oba puta pismeno putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usuglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva obrane”.

Cvijanović je tada ukazala da “Bećirovićeve opstrukcije predstavljaju ne samo kršenje Zakona o obrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje Oružanih snaga BiH”.

Na pitanje zašto se kasni sa usvajanjem Plana strukture generalskog zbora, Cvijanović je objasnila da, iako je Ministarstvo obrane dostavilo Predsjedništvu potpuno usglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konsultacija, što je ona prihvatila, ali se “ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji”.

Oglasi
LM