viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 11.10.23 @ 19:41

Prošlo je osam mjeseci otkako je Europska unija potpisala i dostavila Bosni i Hercegovini sporazum o financiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 milijuna eura, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u nadvladavanju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u Federaciji BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu rada i socijalne politike već danima ne mogu ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi, piše Avaz. Socijalno ugroženi građani u Republike Srpske financijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM po kućanstvu, već su dobili. Podsjetimo, od 70 milijuna eura – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim kućanstvima, a 20 za unaprjeđenje energetske učinkovitosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66% za Federaciju BiH (33 milijuna eura), 33% za Republiku Srpsku (16,5 milijuna) i 1% za Distrikt Brčko BiH (5 milijuna). Federalni ministar Adnan Delić još u svibnju sastao se s predstavnicima Izaslanstva EU-a kako bi razmotrili najučinkovitiji model realizacije programa podrške kućanstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, 14. lipnja usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64,534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih kućanstava u ovom entitetu. Precizirano je da će pomoć dobiti obitelji u kojima ni jedan član ne radi, umirovljenici korisnici zajamčene mirovine, djeca korisnici dječjeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće. U kolovozu je Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH potpisalo sporazum o suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) te priopćilo da je to prvi korak k realizaciji programa pomoći Europske unije. Mjesec kasnije ministar Delić izjavljuje da (konačno) ima sve podatke te da ih je “potrebno objediniti i napraviti sustav isplate da oni koji imaju pravo na pomoć nemaju nekih velikih administrativnih procedura”. Dok podaci budu objedinjeni, a sustav napravljen, vjerojatno će pasti i snijeg, a građani kojima je obećana i koji su čekali pomoć za kupnju ogrjeva neće biti u prilici ni kupiti ga.

Za to vrijeme isplata pomoći u Republici Srpskoj započela je 7. rujna i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM