viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.03.24 @ 14:47
OGLAS

Kandidat Mosta za premijera Republike Hrvatske Nikola Grmoja izjavio je kako će u slučaju da nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj postane premijer biti spreman zatopljavati odnose s Bosnom i Hercegovinom, ali pod jednim uvjetom.

– Mi možemo razgovarati o zatopljavanju odnosa, jer mi želimo da Bosna i Hercegovina bude funkcionalna država, ali jedino ako će Hrvati u njoj biti jednakopravni. Ako budem u mogućnosti donositi takve odluka, onda ću to i uraditi, ako vidim da se u BiH klima i odnos prema Hrvatima mijenja. Ako toga ne bude, onda Hrvatskoj ne preostaje ništa drugo nego zatezati odnose – izjavio je Grmoja u Mostaru na predstavljanju liste te stranke za jedanaestoj izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor.

OGLAS

Most će u jedanaestoj izbornoj jedinici u kojoj hrvatski državljani s prebivalištem izvan Republike Hrvatske biraju tri saborska zastupnika, izaći s listom na kojoj će biti članovi Hrvatske republikanske stranke (HRS), a nositelj liste bit će Slavko Zovko, politički tajnik HRS-a i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Mostara.

OGLAS

Po riječima predsjednika HRS-a Slavena Raguža radi se o nastavku uspješne suradnje dviju stranaka.

OGLAS

– Ova lista je rezultat kontinuiteta naše suradnje i konstruktivne politike koja ide u smjeru osluškivanja onoga što mi živimo, što svjedočimo, ne samo u BiH nego i izvan Republike Hrvatske. Ta politika je utjelovljenje onoga što je osam zastupnika Mosta zastupalo u Hrvatskom saboru u protekle četiri godine – kazao je Raguž.

Dodao je kako je ključno da se Hrvatim u BiH ne smije diktirati politika iz Zagreba, već da komunikacija mora biti dvosmjerna. Grmoja je ustvrdio kako su Mostovi zastupnici u Hrvatskom saboru u protekle četiri godine uradili više za Hrvate iz BiH nego tri HDZ-ova zastupnika iz jedanaeste izborne jedinice, koji su izabrani prije četiri godine uglavnom glasovima iz BiH.

Upitan kako riješiti tzv. hrvatsko pitanje u BiH, Grmoja je odgovorio kako nitko u rukavu nema neko čarobno rješenje.

– Nema lakih rješenja za ovakva kompleksa pitanja. Ono što nam je potrebno je čvršća politika i veće zalaganje za Hrvate u BiH. To ne može biti od prigode do prigode – podvukao je Grmoja.

Dodao je kako je dobra stvar što u posljednje vrijeme u hrvatskom javnom prostoru postoji suglasje da je pitanje položaja Hrvata u BiH važno pitanje. Nositelj liste Slavko Zovko istaknuo je kako su Mostovi zastupnici u Hrvatskom saboru u suradnji s HRS-om problematizirali brojna pitanja koja opterećuju život običnog čovjeka u BiH.

– Govorili smo i o netransparentnom trošenju sredstava koje Republika Hrvatska šalje u BiH. Ulaže se u opanke i fasade, a imamo južni dio Stoca sve do Neuma koji nema vodovod. Radi se o području povoljnom za poljoprivredu, ali ljudi ne mogu tamo raditi jer nemaju elementarne uvjete, nemaju vodu – kazao je Zovko.

Govoreći o šansama Mosta da osvoji barem jedno saborsko mjesto u jedanaestoj izbornoj jedinici, Raguž je kazao kako je prije dva dana dobio anketu koju je radila agencija iz Republike Hrvatske, a koja pokazuje da su Most i HDZ praktično izjednačeni u jedanaestoj izbornoj jedinici.

– Međutim, te ankete nemaju u Hrvatskoj smisao, a pogotovo ne ovdje kod nas u BiH. Ovdje je otežan proces glasovanja i da bi netko izašao na izbore morat će uzeti slobodan dan s obzirom da će izbori biti radnim danom – kazao je prvi čovjek HRS-a. Raguž je također kazao kako ne vjeruje da će u BiH biti proglašen neradni dan zbog hrvatskih izbora, što je tražio HDZ BiH. Eventualno bi to mogla uraditi neka od županija s hrvatskom većinom, dodao je.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM