viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 26.09.23 @ 09:29

Političkim subjektima u Hercegbosanskoj županiji trebalo je šest i pol mjeseci od Općih izbora da se dogovore o čelnim funkcijama u županijskoj skupštini, ali je izvršna vlast i dalje na čekanju. Ipak, ako je suditi po rezultatima posljednjih sastanaka i potpisanog Sporazuma o suradnji predstavnika HNP-a i Županijskog odbora HDZ-a 1990, do rješenja bi moglo doći, prenosi federalna.ba.

Predizborni koalicijski partneri u HBŽ, HDZ 1990 i Hrvatski nacionalni pomak svoju suradnju na implementaciji izbornih rezultata iz listopada 2022. potvrdili su i danas potpisivanjem novog sporazuma.

„Do u detalj smo definirali sve određene pozicije o kojima će biti govora u nekom vremenu koje je pred nama u budućnosti, jer trebamo ipak doći do broja 17 kada je Vlada u pitanju i završiti cijeli proces“, kaže Ivan Vukadin, predsjednik HNP-a i predsjednik Vlade HBŽ.

„Sutra ćemo imati sjednicu rukovodstva Skupštine, imenovati Ivana Vukadina za mandatara, a nakon toga održavamo redovnu sjednicu Skupštine“, navodi Jozo Ćosić, predsjednik ŽO HDZ 1990 i predsjednik Skupštine HBŽ.

Time bi se stvorili i preduvjeti za službeno pregovaranje sa svim političkim akterima u županijskoj skupštini.

„Već od prekosutra gospodin Vukadin i ja ići ćemo u sve stranke i razgovarati sa svim pojedincima. Prvi će, vjerovatno, na redu biti HDZ BiH, jer je najveća politička opcija. Bez obzira na to što se kod njih događalo u posljednje vrijeme, i dalje imaju četiri zastupnika. A onda ćemo sve druge stranke posjetiti i sa svima razgovarati“, istaknuo je Ćosić.

„Onda će sve ovo što smo dogovorili biti bjelodanije i preciznije jer neke stvari će trebati ponuditi i koalicijskim partnerima iz ovoga sporazuma. Postoje neke stvari gdje smo se dogovorili da neće i ne mogu biti predmetom razgovora kad je u pitanju skupljanje većine, odnosno traženje 17 ruku za potporu Vladi“, naglasio je Vukadin.

Hoće li biti na dobitku s napuštanjem HDZ BiH od strane jedne zastupnice – nisu htjeli komentirati. Rečeno je tek da tako nešto nije dobro ni za jednu stranku, te da se o tom problemu trebaju brinuti kolege u HDZ-u, a ne oni.

Oglasi