viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Izjavio šef izaslanstva eu
Vrijeme objave: 10.04.24 @ 08:36
OGLAS

Šef Izaslanstva Europske unije Johann Sattler, izjavio je da bi Bosna i Hercegovina trebala pristupiti jedinstvenom području plaćanja u eurima. Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da naša zemlja ne ispunjava sve potrebne kriterije za prelazak na euro i da ne bi imala značajnije benefite.

– To bi dramatično smanjilo troškove prekograničnih ekonomskih transakcija za pojedince i poduzeća. Planiramo proširiti i takozvane zelene trake na granicama EU kako bi se koristila tehnologija i suradnja između carine i službenika za provođenje zakona da bi se robi omogućio brži i lakši prijelaz granica – rekao je Sattler.

OGLAS

Bivšeg guvernera Centralne banke Kemala Kozarića čudi Sattlerova izjava, jer bi, kaže, trebao da zna uvjete pod kojima se ulazi u europsku monetarnu uniju. Prvi je da BiH postane članica EU, pa onda da ispuni četiri kriterija.

OGLAS

– Mi od 4 kriterija imamo dva: fiksni tečaj i nisku inflaciju. S druge strane, imamo nezaposlenost preko 10 posto i tekući račun koji je negativan tako da ne ispunjavamo master kriterije. Inače unilateralna eurozacija nije dozvoljena, moramo ispuniti te kriterije da bi razmišljali o europskoj valuti – rekao je Kozarić.

OGLAS

Građani Bosne i Hercegovine vjeruju u konvertibilnu marku i to pokazuje i rast depozita, kaže profesor Branimir Skoko. Napominje da je Hrvatska početkom prošle godine prešla na euro, što su trgovci iskoristili da dignu ili zaokruže cijene, pa su rast cijena platili građani.

– Ja ne znam koje bi to bili značajniji benefiti. Trenutno smo u procesu uvođenja SEPA platnog prometa i to treba olakšati platni promet, ali nije vezan za euro, to je proces koji je poguran dobivanjem kandidatskog statusa i nije uvjetovan ni vezan uvođenjem eura – ističe Skoko. Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da je dvadeset članica Europske unije zamijenilo nacionalne valute jedinstvenom valutom eurom. – Dvadeset godina nakon uvođenja eura sedam zemalja u eurozoni odbilo je pridružiti se monetarnoj uniji, jer žele da zadrže nacionalnu valutu i ekonomsku neovisnost – podsjetio je.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM