viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.03.24 @ 15:01

HRS je zadnjih godina koristio sve pravne alate, kako u BiH, tako i u Republici Hrvatskoj, kako bi se zločini nad Hrvatima procesuirali, a odgovorni pravično kaznili. Međutim, iz samo njima znanih razloga, sva pravosudna tijela se ne žele ili neće baviti ovom tematikom. Sramotno je što se borba za pravdu pretvorila isključivo u polaganje vijenaca, kada je hrvatska politika u pitanju, navode iz HRS-a.

Podsjećaju kako je preko 300 000 Hrvata moralo je napustiti svoje domove. Stradalo je ukupno 7788 Hrvata (do sada evidentirano), od toga 5719 vojnika i 2069 civila. Evidentirano je na stotine logora u kojima su bili zatočeni deseci tisuća civilnih i ratnih zarobljenika. Od svega najviše boli činjenica da za brojne progone, logore, ubojstva, silovanja i druge zločine ni naredbodavci, ni zapovjednici a ni egzekutori nisu nikako odgovarali ili nisu adekvatno kažnjeni. Mnoge obitelji ni danas ne znaju gdje su im počivališta najmilijih.

Oglas

-Zločini su se događali nad civilnim, nenaoružanim stanovništvom, tako imamo primjere zločina u Briševu, Grabovici i na mnogim drugim mjestima. Stotine ljudi ubijeno je u masakrima po Središnjoj Bosni (Križančevo selo, Buhine Kuće, Busovačke staje, Maljine, Bikoši, Lužani, i dr.). Posavina je protjerana i opustošena, Zeničko-dobojski kraj pokošen zločinima u Sušnju, Drenoviku, Borovici, Kopijarima, Kiseljaku kod Žepča i brojnim drugim mjestima, ističu Hrvatski republikanci.

Dodaju kako je teško stradao i hercegovački kraj, Mostar, od spomenute Grabovice do Uborka, zločini na području Rame (Uzdol, Hudutsko), Konjica (Trusina, Orahovica, Bušćak i dr.), Jablanica (Doljani, Stipića livade i dr.). Masovni logori i protjerivanja na područjima Prijedora, Bugojna, Drvara, Grahova, Glamoča, Donjeg Vakufa, Jajca, Kaknja, Travnika, Fojnice, Konjica, Vareša, Zenice, Zavidovića, Dervente, Bosanskog Broda i dr. Posebno su velika, napominju iz HRS-a stradanja u velikim gradovima kao što su Banja Luka i Sarajevo gdje je živote izgubilo na stotine hrvatskih civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Slijedom razgovora sa još uvijek živućim svjedocima ovih zločina, zajednički se rodila ideja da se uradi jedan javni pritisak na pravosuđe, u vidu prikupljanja potpisa u razdoblju od tri mjeseca, a koje ćemo nakon toga predati u Tužiteljstvo, kako bi napokon krenulo raditi svoj posao, ističu iz HRS-a.

Prije same realizacije, konzultirali su, kažu, ne samo udruge branitelja koje se godinama bore za pravdu, nego i hrvatske povjesničare koji su im pomogli u detektiranju lokacija za prikupljanje potpisa. Napominju kako će se potpora moći dati i putem Interneta.

-Kako bi Bosna i Hercegovina postala demokratska država potrebno je zločine iz prošlosti procesuirati a pravda nas može dovesti do istine, samo nas istina može dovesti do istinskog mira i napretka. Stoga je cilj ove naše peticije, da sa što više vaših potpisa pošaljemo poruku nadležnim tijelima u državi da se aktivnije angažiraju oko procesuiranja ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Idemo svi zajedno pridonijeti da se istina sazna a zločinci kazne!, poručuju iz HRS-a. 

Oglasi
LM