OGLAS
Vrijeme objave: 28.10.24 @ 13:49
OGLAS

Hrvatska stranka prava BiH (HSP BiH) održala je u Mostaru konferenciju za medije na kojoj su komentirani rezultati stranke na proteklim lokalnim izborima, kao i novčana kazna od 30.000 KM koju im je izreklo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH zbog navodnog govora mržnje.

OGLAS

HSP BiH izrazio je zadovoljstvo rezultatima na lokalnim izborima, istaknuvši da je stranka postigla značajan uspjeh i ostvarila trend rasta, što ju je pozicioniralo kao treću najjaču stranku među Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Predstavnici stranke naglasili su važnost HSP-a, kao najstarije hrvatske stranke, u zaštiti temeljnih ljudskih i političkih prava hrvatskog naroda te najavili jačanje stranačke infrastrukture i pripreme za nadolazeće parlamentarne izbore.

Na konferenciji je oštro osuđena kazna SIP-a od 30.000 KM izrečena HSP-u zbog, kako navode, legalnog isticanja insignije HOS-a s pozdravom „Za dom spremni“. HSP smatra da je ova odluka donesena isključivo iz mržnje prema hrvatskom narodu te da se istom želi nametnuti određeni biljeg. Stranka naglašava kako je pozdrav „Za dom spremni“ i grb HOS-a zakonit u BiH te ističe da ne postoji zakonski akt kojim bi se ta insignija mogla zabraniti. Također, upozorili su na izjave pojedinih članova SIP-a koji su na sjednici izjednačavali događaje iz Drugog svjetskog rata s Domovinskim ratom, što HSP smatra neprimjerenim.

OGLAS

U priopćenju su poručili kako članovima SIP-a nije u opisu posla tumačiti povijest, već provoditi zakone Bosne i Hercegovine. HSP BiH također je najavio da će od sada podnositi prijave za govor mržnje za svako javno isticanje obilježja povezanih s komunističkim režimom, ističući da Vijeće Europe i Europski parlament u više dokumenata osuđuju totalitarne režime, uključujući nacizam i komunizam.

OGLAS

„Nećemo dopustiti da hrvatskom narodu povijest pišu neki članovi SIP-a BiH čija je ideja poražena 90-ih godina,“ zaključio je predsjednik HSP-a BiH, Nikola Raguž.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM