viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.03.24 @ 13:38

Predsjedatelj Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović (SDA), komentirajući današnju izjavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Komisija preporučiti početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, izjavio je za Fenu da će svaki dobronamjeran čovjek prema BiH pozdraviti ovakvu odluku, jer to je vrhunski interes BiH. “Glavni vanjskopolitički ciljevi BiH su prijem u Europsku uniju i NATO. Ja pozdravljam tu najavu. Nadam se da će tako postupiti i Europsko vijeće”, kazao je Džaferović.

Kaže da bi volio da je BiH i ranije ostvarila taj status. “U proteklom mandatu smo vrijedno radili da BiH dobije kandidacijski status za članstvo u Europskoj uniji, kao i na deblokadi NATO puta pokretanjem MAP-a i dostavljanjem ANP-a. A u ovom mandatu, bez obzira što pripadam opozicijskoj političkoj stranci, učinili smo sve da BiH što prije dobije status pregovarača za članstvo u EU”, rekao je.

OGLAS

Naveo je da je SDA “izravno predlagala zakone kao što su zakon koji je vezan za integritet izbornog procesa, a Klub Bošnjaka je u državnom Domu naroda pokretao inicijative da se usvoji Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti”. “Prema tome, mi imamo jedan konstruktivan odnos kada je u pitanju europski put BiH bez obzira što smo opozicija, jer mi nikada nismo i nikada nećemo biti opozicija državi BiH. Hoćemo ovoj nametnoj i nesposobnoj vlasti. Da su usvojeni svi prijedlozi i inicijative koji su dolazili od SDA, BiH bi sigurno i prošli put kada su Europska komisija i Europsko vijeće donosili odluke dobila status pregovarača i mislim da bismo imali bolja rješenja i više boljih rješenja unutar BiH. Na primjer imali bi usvojene izmjene Izbornog zakona vezano za integritet izbornog procesa”, zaključio je Džaferović.

OGLAS

Inače, nakon što je objavljena najava Ursule von der Leyen o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, krenula su svojatanja zasluga pa se sve političke opcije u BiH busaju u prsa. Inače, konačnu odluku o početku pregovora donijet će Europsko vijeće na sastanku 21. i 22. ožujka.

OGLAS
Oglasi
LM