viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.05.24 @ 13:36
OGLAS

Nakon izjave Milorada Dodika o tome kako je bolje da Hrvatska šuti na temu rezolucije o Srebrenici i Dodikovih izjava govorio je i predsjednik HDZ1990 Ilija Cvitanović, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

OGLAS

“Izjave predsjednika SNSD-a i Republike Srpske, Milorada Dodika, u kojoj optužuje Republiku Hrvatsku za sudjelovanje u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i za počinjenje genocida nad Srbima u Jasenovcu, predstavljaju nevjerojatno skrnavljenje povijesnih činjenica i nemaju nikakvo uporište u povijesnim faktima i čine tešku povijesnu reviziju i vrijeđaju žrtve stvarnih zločina koji su se dogodili na našim prostorima.

Želim jasno i nedvosmisleno reći: Republika Hrvatska nije sudjelovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, već je, naprotiv, pružila značajnu pomoć i utočište mnogim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine tijekom ratnih godina. Optužbe o genocidu nad Srbima u Jasenovcu također su povijesno neutemeljene i duboko uvredljive. Jasenovac je mjesto strašne tragedije u kojem su život izgubili mnogi nevini ljudi, a manipulacija tim žrtvama u političke svrhe je moralno neprihvatljiva. Podsjećam gospodina Dodika i sve one koji dijele njegove stavove da su upravo Srbija i Vojska Republike Srpske odgovorne za spiralu zla koja je pogodila ovaj prostor od Slovenije do Kosova. Masovni zločini, etničko čišćenje i genocid, Vukovar, Ovčara, Škabrnja, strašni genocid u Srebrenici ostat će zauvijek zabilježeni kao najcrnje poglavlje novije europske povijesti. Nažalost, mnogi od tih zločina počinjeni su pod okriljem politike koja je proizlazila iz režima Slobodana Miloševića, a koji je najviše unazadio upravo srpski narod.

OGLAS

Današnji režim u Srbiji i Republici Srpskoj, nažalost, ne pokazuje spremnost da se suoči s duhovima prošlosti i preuzme odgovornost za zločine koji su počinjeni u ime srpskog naroda. Umjesto toga, iznose se optužbe i izjave koje samo produbljuju podjele i mržnju, te dodatno otežavaju već ionako krhki proces unutrašnjeg dijaloga i pomirenja. Ovakve izjave, poput one Milorada Dodika, samo štete međunacionalnim odnosima i dugoročnom miru na ovim prostorima. Svi mi, bez obzira na nacionalnost ili političku pripadnost, moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti temeljene na istini, pravdi i međusobnom poštovanju”, naveo je Cvitanović.

OGLAS

Pozivam sve odgovorne političke lidere da se suzdrže od retorike koja potiče mržnju i podjele, te da se posvete stvaranju uvjeta za pomirenje i zajednički napredak. Samo na taj način možemo osigurati stabilnost i prosperitet za sve građane Bosne i Hercegovine i cijele regije” stoji u izjavi predsjednika HDZ1990 Ilije Cvitanovića.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM