viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.01.24 @ 17:04

U Inženjerskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine oglasili su se o posljednjim aktivnostima na razotkrivanju lažnih diploma u nekoliko sveučilišta.

Pozdravili su ove aktivnosti te su napomenuli da sudski procesi mogu trajati godinama, a da će u međuvremenu društvo, prvenstveno javne kompanije i organe javne uprave, voditi, kako su priopćili, ljudi s lažnim i samim tim nevažećim diplomama.

OGLAS

,,Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu iste napredovati spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja za poziciju koju obnašaju u pravilu postaju poslušnici koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu našem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim kompanijama i upravama”, konstatirali su.

OGLAS

Pozvali su Vladu FBiH, vlade svih županija, kao i gradske i općinske uprave da donesu uredbu kojom se diplome sa sveučilišta nad kojim se provode policijsko-tužiteljske istrage i protiv kojih se vode sudske procesi označe i definiraju kao nevjerodostojne.

OGLAS

Zatim da istom tom uredbom, kako su naveli, zatraži da se od zaposlenika na rukovodećim mjestima u javnim županijskim/gradskim/općinskim poduzećima, agencijama i upravama odmah zatraži da stave svoje mandate na raspolaganje u roku od sedam dana, a ako to ne učine da ih se smijeni s navedenih dužnosti.

,,Svjesni smo osjetljivosti ove problematike u pravnom pogledu. Upravo stoga, nakon njihovih razrješenja, potrebno je provesti pojedinačne procese u redovnim procedurama, a za svaku osobu s diplomom koja je proglašena nevažećom pojedinačno odrediti pravni ishod”, dodaju.

Također su pozvali medije da prate rad i istraže odluke takvih ravnatelja i rukovoditelja te o tome izvijeste javnost, kao i Ured visokog predstavnika (OHR) da ohrabri vlade i upravna tijela da krenu u tom pravcu.

Kako su priopćili iz Inženjerske komore FBiH, njihovo rukovodstvo u ime više od 1.000 članova nudi svoju pomoć u analizi kvaliteta rada univerziteta koji su predmet istraga i sudskih procesa, ali i drugih univerziteta za koje se sumnja da rade protivno zakonu i na štetu države.

Oglasi
LM