viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.09.23 @ 10:13
OGLAS

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, dao je intervju za arapski televiziju AlArabiya u kojem je govorio i o povijesti BiH, a usput je na svoj način kritizirao Zapad, prenois Raport. U kratkom osvrtu na povijest BiH, Izetbegović je govorio kako je BiH zemlja stara tisuću godina i kojoj su različite vjere živjele zajedno.

Crkva i Islam

OGLAS

“Ali najjača je bila tzv. bosanska crkva. Stalno su bili pokušaji da se ta bosanska crkva ukine i da se prikloni ili Vatikanu ili Bizantu”, naveo je on. Potom je govorio kako je učenje bosanske crkve navodno bilo slično Islamu, te da se zbog toga Islam jako širio u BiH dolaskom Turaka. Izetbegović je kazao da se tad nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera. No, to je, kako on kaže, promijenjeno odlaskom Turaka. “Tad kreće, pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije počinje se govoriti da su to Hrvati ili Srbi. Sve se to na izvjesne načine nastavlja još uvijek. Ali, se šire utjecaji, pokušavaju se ti narodi predstaviti kao njihovi, to su autohtoni bosanski narodi, bosanski Hrvati i Srbi su naša genetska braća, vi ovdje ne možete prepoznati koje tko kada dođete. Isto izgledamo, isto se oblačimo i ponašamo”, naveo je Izetbegović.

OGLAS

Optužbe na Zapad

OGLAS

A, onda je započeo kukati kako je Zapad kriv što SDA više nije vlast te poziva islamski svijet upomoć. “Izbori su završeni, stranka koju ja predstavljam, koju sam naslijedio od mog oca, je pobijedila dominantno. U BiH imate razne razine vlasti, tri razine vlasti s 13 ustava i zakonodavnih tijela. Na svim tim razinama SDA je pobjednička”, rekao je on. No, ima problem. “Stranci su jako prisutni, mi imamo garant, one koji se brinu o implementaciji Daytona. PIC i OHR koji može ukloniti svakog političara. Nažalost, zapadne zemlje su se ujedinile da se ukloni pobjednička stranka i da se dovedu manje stranke koje će njih slušati i koje će napraviti ustupke na srpsku i hrvatsku stranu”, istaknuo je Izetbegović. Dalje je naveo da BiH bez međunarodne zajednice ne bi lako funkcionirala, ali… “Nije njihova dužnost da se petljaju u izborni proces. oni su odlučili faktički da najjaču bosansku, muslimansku stranku uklone iz vlasti, da dovedu alternativu iz bošnjačkog korpusa i koja će da napravi ustupke srpskoj i hrvatskoj strani koje su postale agresivne”, naveo je predsjednik SDA. Nije se tu zaustavio. “Stranci sad rade na način da nas isporučuju, da reduciraju moć Bošnjaka, smanjuju utjecaj muslimana da bi zadovoljili srpsku stranu prije svega.

Povijesni trenutak

Svjedočimo čudnom povijesnom trnutku gdje se uklanjaju oni koji su organizirali obranu BiH, oni koji su preživjeli genocid za korist onih koji su napravili genocid”, naveo je Izetbegović. Onda je pozvao islamske zemlje da pomognu BiH i nadjačaju utjecaj Zapada. “Visoki predstavnik tu nije sam. On ima PIC i to su zapadne zemlje, SAD, Njemačka, Francuska, EU i predstavnici OIC-a, koje predstavlja Turska. OIC je bio protiv ovoga što se radi. Na prvo mjestu je SAD koji želi stabilizirati odnose na Balkanu tako što će ići u korist jakih na štetu manjih naroda. Prije svega ustupke Srbiji da bi je odvukli od Rusije i Putina”, istaknuo je Izetbegović. Naveo je da na Balkanu živi 2 milijuna Bošnjaka muslimana i još dva puta toliko Albanaca muslimana. “Islamske zemlje trebaju da stanu snažnije uz nas. Da pokažu više brige. U ratu su nas pomagali, ali nedovoljno jer smo mi imali embargo kojeg nam je Zapad nametnuo. Zato su ovdje bila masovna silovanja i etnička čišćenja, sve džamije su porušene. Islamske zemlje su tada treble snažnije da se odupru. U ovome času je slična stvar u politici. Imamo agresivno ponašanje srpske strane kojoj se pridružuje hrvatska strana. OIC se odupirao tome, ali to je nedovoljno, ne tretiraju ih”, naveo je Izetbegović. Kaže da muslimani u BiH zaslužuju više pažnje jakih muslimanskih zemalja. “Zapad pomaže da se stvari riješe dogovorom, kompromisom na našu štetu. Zato je potreban jači utjecaj islamskih zemalja da se napravi balans”, zaključio je Izetbegović. Pogledajte intervju:

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM