viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.07.23 @ 20:28
OGLAS

Bosna i Hercegovina puna je prelijepih planina, rijeka, šuma i jezera. Naša zemlja ima oko stotinjak jezera, što prirodnih, što onih nastalih djelovanjem čovjeka.

Perućac je vještačko jezero u Bosni i Hercegovini koje se nalazi na području općine Srebrenica, Bosna i Hercegovina s jedne strane te na području općine Bajina Bašte, Srbija s druge strane.

OGLAS

Nastalo je pregrađivanjem toka Drine, za potrebe hidroelektrane “Bajina Bašta”, prenosi Klix.

OGLAS

Akumulacija je dugačka 54 km i prostire se kroz kanjon do Višegrada, a duboko je do 60 metara. Točno na sredini ovog prelijepog jezera je i granica između BiH i Srbije.

OGLAS

Na desnoj obali jezera nalazi se Nacionalni park Tara dok se sa druge strane nalazi Nacionalni park Drina.

Jezero obiluje raznim vrstama ribe i pogodno je za sportski ribolov, splavarenje, ronjenje i plivanje, kampovanje, vožnje brodom do Višegrada, kajaking, jedrenje na dasci.

Zbog samog položaja jezera, njegovih velikih razmjera i utjecaja klime na ovom području, samo su dva mjeseca tokom godine idealna za pravi ljetnji odmor koji podrazumijeva kupanje, a to su srpanj i kolovoz. Temperatura vode rijetko kada prelazi 22 C.

Pored čiste vode, idealne po svojoj temperaturi za plivanje i bogatstva ribe koje će privući brojne pecaroše, ovo jezero nudi i mnoštvo drugih atrakcija i prirodnih ljepota za svoje posjetitelje.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM