viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.04.24 @ 12:19
OGLAS

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini rapidno raste, što dovodi do značajnog porasta cijena najma, ali i cijena kvadrata stanova i kuća.

Ovaj trend poskupljenja nekretnina rezultat je kontinuiranog rasta cijena posljednjih godina. Cijene iznajmljivanja stanova variraju ovisno o lokaciji i površini nekretnine. Tako se za jednosoban stan izdvaja i do 500 KM, dok su cijene luksuznijih stanova premašile i 1500 KM.

OGLAS

U glavnom bh. gradu, nemoguće je pronaći jednosoban stan jeftiniji od 350 KM, dok su dvosobni stanovi prosječno u rasponu od 450 do 2000 KM. Slične su cijene i u drugim gradovima poput Banja Luke, Mostara, Bijeljine i Brčkog, gdje su cijene također znatno porasle.

OGLAS

Rast cijena najma stanova osjetan je i u Istočnom Sarajevu, što je djelomično uzrokovano i blizinom glavnog grada. Stanovi su teško dostupni po cijenama nižim od 400 KM, piše Crna Hronika. Uprkos rastu cijena, potražnja za nekretninama ostaje visoka, što pokazuju statistički podaci. Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prethodne godine porastao je za 23,6 posto, dok je u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini porastao za 75,1 posto.

OGLAS

Cijene stanova u novogradnji i starogradnji variraju ovisno o lokaciji, ali se u svim većim gradovima kreću u visokom rasponu. Agenti za nekretnine zaključuju da do pada cijena nekretnina u skorije vrijeme sigurno neće doći, te se očekuje daljnji rast cijena na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM