viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 29.01.24 @ 08:14

Sredinom siječnja Energoinvest i Sarajevo-gas Istočno Sarajevo postigli su dogovor o novom trogodišnjem ugovoru za transport plina, ali po većoj cijeni. To znači da i građani u Federaciji BiH mogu očekivati nova poskupljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević za Klix.ba je kazala da potpis novog ugovora još nije završen i da se to očekuje danas (ponedjeljak).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Bilo je usuglašavanje teksta ugovora, prema dogovoru. Prihvaćena je nova cijena od 14,2 KM”, kaže Hadžialjević. Cijena transporta plina je, po prijedlogu novog ugovora, povećana sa 11,2 na 14,2 KM po 1.000 kubnih metara plina.

Na pitanje koliko će biti veće cijene korisnicima plina odnosno građanima, direktorica Energoinvesta kaže da će to biti poznato uskoro, ali da će do korekcije sigurno doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Vlada Federacije BiH će donijeti odluku o poskupljenju. Mi smo dali prijedlog, ali će vlada odlučiti. Naš prijedlog je ubacio taj iznos, ali ne znamo dok vlada ne odluči. Kada to bude gotovo, objavit ćemo”, kazala je.

Pitali smo i koji je prijedlog Energoinvesta za povećanje cijene, no Hadžialjević kaže da u ovom trenutku “ne može govoriti napamet”.

Dakle, narednog tjedna bit će poznato koliko će više građani plaćati račune za prirodni plin. Resorni ministar Vedran Lakić nije se javio na poziv da govori na ovu temu.

Novim poskupljenjem najviše će biti pogođena Županija Sarajevo, kako domaćinstva tako i gospodarska društva.

Prema pravilu, kompanija Energoinvest d.d. podnosi zahtjev Vladi FBiH za odobrenje prodajne cijene prirodnog plina.

Oglasi
LM