viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.06.23 @ 08:12

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je kako je njihov stav vrlo jasan u vezi projekta “Južna interkonekcija”, a to je da je to “važan infrastrukturni projekat koji bi BiH možda prvi put čini neovisnom od ruskog plina”.

– Naše viđenje je vrlo jasno. Veleposlanik Murphy je rekao logičnu stvar; imamo BH Gas koje može preuzeti brigu nad ovim dijelom infrastrukture. Nemamo ništa protiv da sutra na čelu BH Gasa sjedi Hrvat iz HDZ-a ako tako treba. Nadam se da ćemo što prije ostati svjesni važnosti ovog projekta, a ne nadmudrivanja tko će u kom dijelu formirati neku firmu. Iz Hrvatske je to imperativ, rekli da ih zanima južna interkonekcija i drastično planiraju povećati kapacitet tog skladišta za preko 6 milijardi mjernih jedinica. Sa svih strana postoji interes, ne bi bilo dobro da se ta priča zaustavlja na tome tko će i na koji način upravljati poduzećem – rekao je Konaković, prenosi Avaz.

OGLAS

Istakao je kako je važno da Parlament FBIH stigne dinamiku NSRS jer su oni već pripremili sve dokumente u vezi istočne interkonekcije te da usvoji zakon koji omogućava početak implementacije ovog projekta.

OGLAS

– To čini skoro cijelu BiH opskrbljenu plinom. S ova dva kraka bi mogli imati plinificiranu BiH. Interes građana treba prevladati bilo kakve stranačke, osobne, političke pojedinačne interese – poručio je Konaković.

OGLAS

Govoreći o slučaju Trgovske gore, kazao je da će, ako ne uspiju postići dogovor s vlastima Republike Hrvatske, potražiti svu moguću međunarodnu pravnu pomoć kako bi zaštitili taj dio BiH od “ekološke bombe”

Oglasi
LM