viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 12.08.23 @ 08:20
OGLAS

Međunarodni aerodrom Sarajevo raspisao je javni poziv avioprijevoznicima za uvođenje novih linija uz subvencije, zahvaljujući odluci Vlade Županije Sarajevo i Turističke zajednice Županije Sarajevo prema kojoj su iz proračuna po prvi put izdvojena sredstva za subvencioniranje aviokompanija na području Županije Sarajevo, potvrđeno je u srijedu iz uprave Sarajevskog međunarodnog aerodroma.

OGLAS

,,Cilj javnog poziva je razvoj turizma na području Županije Sarajevo subvencioniranjem aviokompanija radi uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika i osnaživanje turističkog sektora”, navodi se u kratkom priopćenju objavljenom uz javni poziv, koji ostaje otvoren do 4. rujna ove godine.

Kako piše Ex-Yu Aviation portal, sarajevski aerodrom cilja na čak 26 europskih destinacija, od kojih su neke već dostupne, a uključuju: Berlin, Memmingen, Malmo, Kopenhagen, Pariz, Basel, Amsterdam, Eindhoven, London, Bruxelles, Rim, Milano, Budimpešta, Prag, Barcelona, Madrid, Geneva, Bari, Lisabon, Dusseldorf, Atena, Tirana, Skoplje, Izmir, Antalija i Podgorica.

OGLAS

Osim toga, prenosi isti izvor, sarajevski aerodrom cilja na konekcije izvan Europe, a to uključuje Kinu, Singapur, Libanon, Japan, Jordan, Indiju, Izrael, Indoneziju, Maleziju, kao i odredišta u Sjevernoj Americi.

OGLAS

,,Lokalne vlasti dodijelile su oko 225.000 eura subvencija, a iznos koji avioprijevoznik može dobiti ovisi o broju pokrenutih destinacija, vrsti destinacija koje se uvode, kao i ponuđenim frekvencijama. Zračni prijevoznici koji ispunjavaju uvjete za prijavu na javni poziv, koji traje do 4. rujna, bit će odabrani ako pokrenu barem jednu od 26 linija od strateške važnosti, održavaju najmanje dva leta tjedno na odabranoj ruti ili rutama, planiraju prevoziti minimalno 100.000 putnika za/iz Sarajeva i operirati sa avionom koji ima kapacitet za najmanje 100 osoba.

OGLAS

Prioritet će imati prijevoznici koji žele uspostaviti bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, zračni prijevoznici koji pokreću letove s nepokrivenih odredišta, prijevoznici koji započinju letove s europskih odredišta s gornjeg popisa, zatim oni koji povećavaju frekvencije na postojećim rutama i na kraju oni koji pokreću dugolinijske letove usluge”, piše Ex Yu Aviation, prenoseći detalje javnog poziva.

Do raspisivanja javnog poziva je došlo nakon što je Međunarodni aerodrom Sarajevo krajem prošle godine objavio javni poziv za jednu kompaniju kako bi stacionirala avion u gradu u zamjenu za poticaje za koje se prijavio jedan prijevoznik. Iako ime avioprijevoznika nikada nije otkriveno, iz Sarajevskog međunarodnog aerodroma su potvrdili da se radi o jednoj izvaneuropskoj kompaniji koja nije mogla osigurati dozvole za letove iz Bosne i Hercegovine u treće zemlje.

Zatvaranje Wizz Air baze u Sarajevu krajem prošle godine utjecalo je na putničke statistike aerodroma u glavnom gradu BiH. Radi se o jednoj od rijetkih aerodroma u europskim glavnim gradovima koja je zabilježila pad brojki tokom prve polovice godine u usporedbi s istim razdobljem 2022., a dio je još bio pod utjecajem ograničenja putovanja povezanih s koronavirusom, piše Ex Yu Aviation.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM