viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
ostala uz svoj narod
Autor objave: Rtv-hb.com
Vrijeme objave: 30.09.24 @ 11:21
OGLAS

Na današnji dan prije 28 godina u Kaknju, pod bošnjačkom kontrolom, brutalno je ubijena časna sestra Danka Ana Jurčević, članica Družbe sestara Kćeri Božje ljubavi, s osam uboda nožem ispred prostorija župnog Caritasa, čime je dodatno zastrašen malobrojni preostali hrvatski narod u tom kraju.

OGLAS

Ubojstvo, koje se dogodilo 30. rujna 1996., bilo je, prema tadašnjoj istrazi, unaprijed isplanirano, a motiv je bio širenje straha među Hrvatima Kaknja i okolnih mjesta. U trenutku ubojstva, župnik i kapelan bili su službeno odsutni, što ukazuje na pomno osmišljenu akciju čiji je cilj bio potaknuti daljnje iseljavanje hrvatskog katoličkog stanovništva s toga prostora. Sestra Danka Jurčević, rođena 1950. godine u hrvatskoj katoličkoj obitelji u Jardolu, općina Vitez, doživotne je redovničke zavjete položila u Zagrebu 1970. godine. Službovala je u više mjesta u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uključujući Sarajevo, Derventu i Pulu, prije nego se vratila u Kakanj gdje je nastavila svoju pastoralnu misiju unatoč prijetnjama i ratnim okolnostima.

Domovinski rat zatekao ju je u Kaknju, tada pod bošnjačkom kontrolom, gdje su ona i malobrojna hrvatska zajednica pretrpjeli ozbiljne prijetnje i pritiske. Unatoč tome, ostala je vjerna svom hrvatskom narodu i Katoličkoj Crkvi, pružajući duhovnu i moralnu podršku onima koji su odlučili ostati. Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, nazvao ju je “novom mučenicom” Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini. Ubojstvo sestre Danke nije bilo izoliran slučaj. U razdoblju nakon rata, na prostoru pod kontrolom Armije BiH, osim nje, ubijena su i dva franjevca u Fojnici, a na teritorijima pod kontrolom Vojske Republike Srpske stradalo je desetak katoličkih svećenika i časnih sestara. Međutim, na teritoriju pod kontrolom HVO-a tijekom cijeloga rata nije ubijen niti jedan pravoslavni ili muslimanski vjerski službenik, čime je hrvatski narod pokazao svoje poštovanje prema drugim vjerama i vjerskim zajednicama.

OGLAS

Nakon Drinskih mučenica ubijenih od četnika u Drugom svjetskom ratu, Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini s. Danku Jurčević smatra još jednom od svojih novovjekih mučenica, koja je tragično poginula jer je ostala uz svoj progonjeni narod u teškim vremenima.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM