OGLAS
Vrijeme objave: 16.05.24 @ 09:18
OGLAS

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas s početkom u 12:00 sati.

OGLAS

Na dnevnom redu će se naći nekoliko točaka, a prva od njih je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena. Kada je riječ o ovom prijedlogu, jedan od razloga za donošenje ovog zakona ogleda se u činjenici da je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a posljednje izmjene su donesene 2008. godine, Kazne su zato bile minimalne i nisu davale rezultate.

Na dnevnom redu će se naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju krivičnih sankcija te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu kojim se dozvoljava rad studenata, kao i Nacrt zakona o djelatnosti psihologa. Ukoliko predložene dopune Zakona o radu budu usvojene na Domu naroda, ovaj zakon stupa na snagu. Dopune Zakona o radu, kojim se dodatno regulira povremeni i privremeni rad te kojom se dozvoljava rad studentima predstavljaju značajan pomak u zaštiti prava studenata i reguliranju njihovih radnih odnosa, kao i doprinosa razvoju zdrave ekonomije.

OGLAS

,,Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme. To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno-pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi”, kazao je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM