viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.04.24 @ 10:30
OGLAS

Nastavak desete redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a koja je prekinuta četvrtog ožujka, najavljena je za ponedjeljak, 22. travnja.

Na sjednici su se trebale razmatrati Izmjene i dopune Zakona o radu kojima se dozvoljava rad studenata i Zakon o djelatnosti psihologa.

OGLAS

Tržište rada

OGLAS

Tim povodom federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izrazio je nadanja da će se sjednica održati do kraja te da će biti usvojena ova dva važna zakona, posebno dopuna Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima jer je važno da izmijenjeni zakon stupi na snagu prije početka raspusta kako bi studenti mogli regularno sudjelovati na tržištu rada.

OGLAS

Ministar Delić istaknuo je kako ova dva zakona predstavljaju značajne iskorake u unaprjeđenju normativnih propisa u Federaciji, ali i najavu inovativnih pristupa ovog Ministarstva u reguliranju resornog zakonodavnog okvira. Izmjena Zakona o radu kojom se dozvoljava rad studentima predstavlja značajan pomak u zaštiti prava studenata i regulisanju njihovih radnih odnosa, kao i doprinos razvoju zdrave ekonomije.

– Ovaj zakon će omogućiti zaštitu studenata na tržištu rada, definirajući njihova prava i obaveze, njihovu zaštitu na radu, kao i pravila koja se odnose na radne odnose tokom studiranja. Donošenjem ovog Zakona osigurat će se veća sigurnost i pravna zaštita za studente koji rade tokom školovanja, ali i omogućiti poslodavcima da lakše dolaze do rješenja u potrazi za radnicima, posebno za poslove koji ne zahtijevaju zapošljavanje na neodređeno vrijeme.

Poštivanje prava

To će svakako utjecati i na veće poštivanje prava iz radno – pravnih odnosa i samim tim doprinijeti smanjenju sive ekonomije i proporcionalno tome rastu zdrave ekonomije zasnovane na poštivanju prava i obaveza prema poslodavcima, radnicima i prema državi – najavio je ministar Delić.

Također, Zakon o djelatnosti psihologa svoju važnost pronalazi u unaprjeđenju kvaliteta pružanja psiholoških usluga i zaštite korisnika tih usluga.Ovaj Zakon će postaviti jasne standarde i propise za obavljanje psihološke prakse, osiguravajući da samo kvalificirani stručnjaci mogu pružati ove, za naše društvo, iznimno važne usluge.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM