viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 26.04.24 @ 21:50
OGLAS

Rast cijena hrane u BiH nije više galopirajući, ali konstantno i uporno, iz mjeseca u mjesec, zagorčava svakodnevicu građana naše zemlje. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju su u ožujku rasle za 0,3 posto u odnosu na veljaču, te za dva posto u odnosu na ožujak prošle godine.

OGLAS

Za godinu već visoke cijene hrane porasle su za dodatnih 1,2 posto, a pratila su ih i poskupljenja stanovanja, zdravstva, obrazovanja i svih ostalih troškova. O razmjerama nevolje s kojom su suočeni građani najbolje govore uporedne cijene osnovnih životnih namirnica iz ožujka ove i istog mjeseca 2020. godine.

OGLAS

Svjedočimo enormnim poskupljenjima praktično svih artikala, od brašna i kruha, mesa, mlijeka i kave, do voća i povrća. ,,Strateške robe, kao što su energenti i hrana, u posljednje vrijeme postaju preskupi ne samo nama nego i većini stanovnika na planeti. Uz klimatske promjene i geostrateška miješanja, oni koji kontroliraju proizvodnju i distribuciju tih proizvoda, u poziciji su da diktiraju cijene, a te cijene ne prate zarade zaposlenih – kaže ekonomski analitičar Aleksandar Ljuboja.    On dodaje kako će cijene hrane i dalje rasti, a da za to vrijeme u BiH radimo protiv samih sebe.

OGLAS

– Imamo dominantan uvoznički lobi, neuređen sustav poticaja koji treba preformulirati, jer treba stimulirati obradu nezasijanih površina, mlade ljude da se vraćaju, te primjenjivati znanost i agrotehničke mjere, jer su prinosi koje imamo u odnosu na susjede i do pet puta manji – ističe Ljuboja.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM