Zrak u vitezu
OGLAS
//
Rijedak fenonem
Vrijeme objave: 14.10.24 @ 21:32
OGLAS

Na nebu iznad Sarajeva građani su mogli svjedočiti jednom od fenomena koji se ne viđa tako često.

OGLAS

Naime, na noćnom nebu se večeras mogao primijetiti komet službenog naziva C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ono što je zanimljivo za nju jeste i to da je nedavno otkrivena. Kometa je 27. rujna uspješno stigla do perihela, odnosno svoje najbliže točke Suncu na orbitalnoj putanji oko matične zvijezde te je bila vidljiva za one na južnoj hemisferi u rujnu i početkom listopada.

Nakon toga, kometa je vidljivija onima na sjevernoj hemisferi i tako će ostati sve do početka studenog. ,,Iako su znanstvenici pretpostavljali da će se kometa u svom najbližem prolasku pored Sunca 27. rujna raspasti, ona je ovaj prolaz preživjela manje-više netaknuta te je nastavila svoj put”, naveli su iz NASA-e. Kako je priopćeno iz NASA-e, ovaj period ujedno znači i to da je prvi put dokumentiran njen prelet Zemlje.

OGLAS

,,Sa svojom orbitom od 80.000 godina, kometa je posljednji put viđena sa Zemlje još u doba neandertalaca”, objasnili su iz NASA-e. Kometu su prvi put 9. siječnja 2023. godine otkrili astronomi iz opservatorije Tsuschinshan iz kineskog grada Nanjinga. U međuvremenu, njeno kretanje potvrdio je i sustav ATLAS na Havajima, nakon čega su joj znanstvenici počeli posvećivati veću pažnju. Kada je riječ o njenoj budućnosti, iz NASA-e su naveli kako se ona najvjerojatnije neće približiti planetarnim divovima Sunčevog sustava te da bi na kraju mogla biti i izbačena iz sustava zbog gravitacijskih utjecaja i slabe veze sa Suncem. ,,Davno sam naučio da se ne kockamo s kometama. Morat ćemo da sačekamo i vidimo”, rekao je NASA-in astronom Bill Cooke.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM