OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.24 @ 19:59
OGLAS

Inicijativa zastupnika Branislava Borenovića (PDP) i Mire Pekić (PDP) u vezi sa izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u, a kojom se predviđa povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe roditeljima i starateljima djece do dvije godine, usvojena je početkom prosinca prošle godine.

OGLAS

Tom inicijativom obvezalo se Vijeće ministara da u roku od 60 dana pripremi zakon, po kojem bi se predviđao povrat poreza na hranu za bebe te opremu, odnosno krevetac, kolica, stolicu za hranjenje i autosjedalice.

Vijeće ministara uputilo je inicijativu Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH u veljači, no na njihov odgovor se još čeka. Iz Dnevnog avaza su kontaktirali Upravu za neizravno oporezivanje, a oni su kazali da još uvijek nisu razmatrali tu inicijativu.

OGLAS

– Inicijative su proslijeđene iz Ureda predsjedatelja Upravnog odbora UNO, Upravi za neizravno oporezivanje na mišljenje i tek nakon dobivenog mišljenja UNO se razmatraju na sjednici Upravnog odbora UNO – kazali su iz Ureda predsjedatelja Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje. Ranije je za Avaz predlagačica Mira Pekić kazala da inicijativa podrazumijeva uhodan način vraćanja PDV-a, na način da se roditelji i staratelji registriraju u PDV sustav, gdje bi im na temelju njihovog zahtjeva i dokaza bio omogućen povrat poreza.

OGLAS

Ovo nije prvi slučaj da postoji otpor u UNOBiH prema inicijativama koje ugrožavaju postojeću praksu da se porez od 17 posto plaća na sve proizvode, slično je bilo u prošlom mandatu u vezi s diferenciranom stopom PDV-a.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM