viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.07.23 @ 12:23

Klub zastupnika Naroda i Pravde u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH pozdravlja usvajanje seta energetskih zakona, ali izražava i duboko žaljenje pokušajima blokade rada Parlamenta Federacije BiH.

Naglašavaju da je sjednici koja je održana kasno navečer 6.7.2023. usvojen set energetskih zakona koji je značajan za cijelu Federaciju Bosne i Hercegovine i koji je, kako tvrde, usklađen s preporukama i praksom Europske unije ali i dugoročnim potrebama Federacije BiH.

OGLAS

“Usvajanje ovih zakona pokazalo je da Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH može funkcionirati na korist svih građana, ponašati se odgovorno i konačno krenuti sa usvajanjem seta reformskih zakona nakon višegodišnjeg zastoja. Usvajanje ovih zakona pokazalo je i da postoji demokratska većina”, navodi se u priopćenju Kluba zastupnika NiP-a.

OGLAS

S druge strane, smatraju da jučerašnje cjelodnevno blokiranje rada Povjerendstva za imenovanje pokazuje jasno opredjeljenje pojedinih stranaka da blokadama i prijetnjom fizičkom silom zaustave cjelokupan rad Parlamenta FBiH.

OGLAS

“Iako su članovi Povjerenstva za imenovanje bili prisutni u zgradi Parlamenta FBiH oni se na dva uredno poslana poziva za održavanje sjednice nisu odazvali, narušavajući time kvorum što za posljedicu ima nemogućnost rada i donošenja odluka Povjerenstva. Blokada rada institucija je nedemokratski čin koji jasno odražava stav oporbe da je spremna blokirati ne samo demokratsku većinu već i cjelokupan život u Federaciji BiH. Takvo ponašanje izravno šteti i institucijama i građanima i ono je potpuno neodgovorno”, ističu iz Naroda i Pravde.

Tvrde da je blokiranjem rada Povjerenstva za imenovanje ustvari blokiran rad niza radnih tijela jer upravo Povjerenstvo za imenovanje treba popunjavati ova radna tijela.

“Zastupnici koji su naknadno preuzeli mandat, a u Klubu NiP-a to su dva zastupnika, ne mogu biti imenovani u radna tijela te se time, osim blokade radnih tijela, onemogućava i ostvarivanje demokratskog prava ovih zastupnika. Posebno smo šokirani sinoćnjom prijetnjom upotrebom fizičke sile i takve prijetnje odbacujemo i osuđujemo”, navodi se u saopćenju.

Ističu da kao legalisti, žele vidjeti promjene u skladu s pravnim propisima te insistiraju na radu institucija i odbacuju sve blokade kao štetne i nedemokratske.

“Zatečeni smo narušavanjem digniteta najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH neprimjerenim ponašanjem i vjerujemo da takvo ponašanje narušava ugled institucija i uznemiruje javnost. Vjerujemo da pred nama stoji važan posao koji moramo uraditi u korist svih građana i da blokade i prijetnje ne bi smjele nikome biti važnije”, zaključuje se u priopćenju Kluba zastupnika Nip-a u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta

Oglasi
LM