viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.12.23 @ 08:05

Vlada RS-a priopćit će koliki će biti minimalac za 2024. godinu. To neće biti 1050, ali ni 750 KM, rekao je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković

Iako su vlasti u oba bh. entiteta naveliko najavljivale minimalac od 1000 KM od Nove godine, deseci tisuća radnika u BiH uzalud su se radovali. Od velikih obećanja za sada nema ništa. U FBiH nije usvojen set fiskalnih zakona, dok su vlasti u RS-u očigledno popustile pod pritiscima poslodavaca koji su protiv povećanja minimalne plaće na 1050 KM, piše Večernji list BiH. 

OGLAS

Vlada RS-a priopćit će koliki će biti minimalac za 2024. godinu. To neće biti 1050, ali ni 750 KM, rekao je predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković. Najavio je kako će pomoći gospodarstvenicima koji dokažu da trpe štetu zbog njihove odluke u vezi s povećanjem minimalca. Ranije je pozivao poslodavce i sindikat te im dao rok do kraja godine da se dogovore u vezi s iznosom najniže plaće za iduću godinu, a izgledi za takvo što ravni su nuli. – Nećemo čekati dalje. Na sjednici Vlade RS-a u četvrtak donijet ćemo odluku o najnižojplaći. Imao sam želju da to urade socijalni partneri, kojima je to i posao.

OGLAS

Očigledno je lakše da to oni ne urade jer će onda imati razloga napadati Vladu. Navikli smo na to. Napadat će – poručio je. Naveo je kako rješenje Vlade o pitanju najniže plaće neće biti ni jedno ni drugo koje se spominjalo u javnosti, odnosno poslodavci traže da to bude 750 KM, a predsjednik RS-a Milorad Dodik zagovarao je iznos od 1050 KM. Na pitanje hoće li minimalac biti neka sredina između tih prijedloga, Višković je naveo kako se može tako reći.

OGLAS

– Imat ćemo i obrazloženje za taj iznos minimalca. Imamo spremnu odluku i ona će biti poznata u četvrtak. I ta odluka će biti, dakle, na snazi od 1. siječnja iduće godine – poručio je Višković, koji nije želio otkrivati koji će iznos najniže plaće donijeti republička Vlada. Osvrnuo se i na to da je više puta socijalne partnere pozivao da se dogovore o iznosu najniže plaće i da će njihov dogovor Vlada RS-a podržati te da neće biti remetilački čimbenik. Nakon što je postalo izvjesno da od minimalne plaće u iznosu od 1000 KM u FBiH s početkom 2024. nema ništa, oglasio se i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović. Mijatović je naveo kako su fiskalni zakoni i minimalna plaća od 1000 KM prioritet Vlade FBiH, ali da ni u kojem slučaju neće dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu mirovina, socijalnih davanja i ostalih isplata.

– Naša namjera je bila od 1. siječnja 2024. godine krenuti s primjenom ovih reformskih zakona, ali je potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti uslijed smanjenja stope doprinosa. Kako bismo premostili razdoblje do primjene fiskalnih zakona, a omogućili poslodavcima da već sada isplaćuju minimalnu plaću od 1000 KM, donijeli smo odluku kojom smo omogućili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plaće u idućih šest mjeseci – kazao je. Naveo je kako trenutačna minimalna plaća od 596 KM + 420 KM neoporezivog dijela znači da poslodavci mogu radnicima u idućih šest mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 1016 KM, bez dodatnih obveza prema državi. – Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi smanjivanjem doprinosa, Zakonom o minimalnoj plaći, porezom na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu. Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati, moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu – istaknuo je.

Minimalna plaća morala bi biti 1000 KM već godinama, poručuju radnici i predstavnici Sindikata. Standard radnika opada, a radna snaga odlazi. – Čim se spomene povećanje minimalca, svi se zadaju u brigu kako će to poslodavci preživjeti. A nitko se ne pita kako radnik preživljava s 300 eura mjesečno – kaže Selvedin Šatorović, lider Saveza samostalnih sindikata BiH. Dodaje kako je krajnje vrijeme da se vlasti u oba entiteta “dozovu pameti” i konačno stanu na stranu svojih građana, a ne na stranu kapitala, kao do sada.

– Ako ne bude tako, egzodus će se nastaviti. Mi smo mala zemlja, nismo Indija, Kina ili Turska pa da sebi možemo dopustiti ovoliko iseljavanje – kaže Šatorović i dodaje: – Tko ne može svom radniku osigurati plaću od 1000 KM, neka zatvori tvrtku i zaposli se kod nekog sposobnijeg tko to može. I plaća od 1000 KM obitelji u BiH ne da je nedovoljna za pokrivanje mjesečnih troškova nego je nedovoljna i za samu prehranu. Naime, u BiH je četveročlanoj obitelji samo za hranu potrebno više od 1200 KM. Ako plaće uskoro ne porastu, sljedeće godine pred božićne blagdane možemo očekivati još veće gužve na granici na ulasku u BiH. Oni koji s plaćom ne mogu preživjeti bolji će život potražiti na Zapadu.

Oglasi
LM