viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.03.24 @ 20:11

Ured za kontrolu imovine stranaca Ministarstva financija SAD (OFAC) danas je na listu sankcioniranih osoba uvrstio tri osobe, Branislava Okuku, Jelenu Pajić-Baštinac i Srebrenku Golić, koje su doprinijele nastojanjima pojedinca pod blokadom (SDN) i predsjednika RS Milorada Dodika da podriva mir i stabilnost Bosne i Hercegovine organizacijom i provedbom ceremonije obilježavanja neustavnog dana RS 9. siječnja 2024. godine, što je u Bosni i Hercegovini proglašeno neustavnim djelovanjem. 

Ovi pojedinci pomogli su Dodikova nastojanja da podriva Daytonski mirovni sporazum i ovlasti Ustavnog suda BiH, kao i visokog predstavnika. – Sjedinjene Države duboko su zabrinute zbog kontinuiranih pokušaja podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine kao dviju ključnih institucija najvažnijih za mir i stabilnost u regiji – rekao je podtajnik Ministarstva financija zadužen za pitanja terorizma i financijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson i dodao: – Mi ćemo nastaviti pozivati na odgovornost one koji nastoje posijati podjele zbog vlastitih političkih ciljeva, a na štetu građana Bosne i Hercegovine. Podsjetimo, Vlada RS je osmog, devetog i desetog siječnja 2024. organizirala proslave dana RS, kršeći prethodne odluke Ustavnog suda BiH prema kojima je obilježavanje tog praznika devetog siječnja neustavno, jer kao prioritet postavlja “religijsko nasljeđe, tradiciju i običaje samo srpskog naroda” čime se krši ustavna obaveza nediskriminacije. 

OGLAS

Visoki predstavnik rekao je da obilježavanje devetog siječnja kao dana RS predstavlja “jasan i direktan propust u provođenju konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH”. Napomenuo je da takvo nepoštivanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH. Dodik je imenovao i osobno zahtijevao od organizacijskog odbora da planira obilježavanje dana RS 2024. u RS. Tri osobe koje je OFAC danas uvrstio na listu sankcioniranih osoba bila su članovi tog organizacijskog odbora za obilježavanje dana RS i sudjelovala su na sastanku 27. 11. 2023. o kojem je javnost uveliko obavještavana, a kojim su pokrenute aktivnosti odbora i odobren plan manifestacija. Pomaganjem u obilježavanju dana RS, ove osobe su svjesno djelovale u suprotnosti sa zaključcima Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika i pokazala otvoreni prezir prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

OGLAS

Današnje aktivnosti nastavak su sankcija koje su Sjedinjene Države nametnule kao odgovor na prethodne incidente kada su određeni pojedinci provodili aktivnosti kojima je podrivana regionalna stabilnost. Ove aktivnosti dio su širih nastojanja Vlade SAD da promovira mir, stabilnost i funkcionalnu demokratsku provedbu vlasti u regiji zapadnog Balkana. 

OGLAS

Naprimjer, Sjedinjene Države uvrstile su Dodika na listu sankcioniranih osoba petog siječnja 2022. u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog odgovornosti za ili sudjelovanje, zbog direktnog ili indirektnog sudjelovanja, zbog kršenja ili aktivnosti koji predstavljaju smetnju ili prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma, kao i zbog koruptivnog djelovanja. 

Sjedinjene Države su i prije toga uvrstile Dodika na listu sankcioniranih osoba sedamnaestog srpnja 2017. godine u skladu s Izvršnom uredbom 13304, jer je aktivno opstruirao ili predstavljao značajan rizik aktivne opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Oglasi
LM