viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.04.24 @ 07:31
OGLAS

Izvoz iz Bosne i Hercegovine ove godine, generalno gledajući, drastično je smanjen.

U prva tri mjeseca smo izvezli robe u vrijednosti koja je za 12,5 posto manja u odnosu na isti period prošle godine, prema objavljenim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercoegovine. Prema ovim podacima, jedna od rijetkih industrijskih grana koja je u velikom usponu jeste namjenska industrija. Izvoz ove industrijske grane za tri mjeseca iznosio je 92,4 milijuna maraka.

OGLAS

Prema podacima koje je BiznisInfo.ba dobio od Uprave za neizravno oporezivanje BiH, to je oko tri puta više u odnosu na isti period prošle godine kada je taj izvoz bio oko 35 milijuna maraka. Kada je riječ o namjenskoj industriji, ove godine smo najviše izvezli u Sjedinjene Američke Države – u vrijednosti od oko 21 milijun KM. Slijedi Slovačka sa oko 19 milijuna KM i Srbija sa oko 12,5 milijuna maraka, rečeno je iz UNO-a.

OGLAS

Također, pojašnjavaju da se najveći dio izvoza – oko 91 milijun KM, odnosi na stavku koja uključuje bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slično vojno streljivo i njihove dijelove, kao i ostalo streljivo i projektile. Kada se to uzme u obzir ne čudi ni interes američkih kompanija za sudjelovanje u vlasničkoj strukturi tvrtki bh. namjenske industrije.

OGLAS

Podsjetimo kako je Američka kompanija Regulus Global prošlog tjedna preuzela 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa i 23 posto dionica bugojanskog Binasa za oko 15 milijuna maraka. Ovo se nadovezuje na lanjske rekordne rezultate naše vojne industrije. Ukupni izvoz lani je bio 241 milijun, a godinu prije toga 196 milijuna maraka. Pretis je 2023. godine ostvario promet u iznosu od 76,5 milijuna, dok je prijavljena dobit iznosila 10 milijuna maraka. Kompanija je specijalizirana za proizvodnju granata, od kojih su najpoznatije one haubičke kalibra 155 milimetara. Binas je lani imao ukupne prihode od oko 25 milijuna KM, u odnosu na 8 milijuna u 2022. godini, što predstavlja ogroman rast.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM