viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.08.23 @ 14:24
OGLAS

Rudari koji su jutros stigli na prosvjede ispred zgrade Elektroprivrede BiH u Sarajevu okončali su svoje prosvjede nakon nekoliko sati boravka ispred zgrade.

Iako su rudari očekivali kako će im se ispred zgrade obratiti predstavnici Elektroprivrede ili eventualno ih pozvati na razgovor unutra, do toga nije došlo, a rudari su iskoristili priliku da i ispred Elektroprivrede iznesu svoje zahtjeve koji se prije svega odnose na stabilizaciju situacije u RMU Zenica.

OGLAS

,,Narod je pokazao da je uz rudare. Tražili smo minimum koji nam nudi kolektivni ugovor i sporazum. Izađi Senade Sarajliću, demantiraj me da nisi kreator sporazuma koji je potpisao Sindikat radnika i direktor RMU Zenica. Ostat ćemo ujedinjeni bez obzira na cijenu koju moramo platiti. Mi se nećemo predati. Otpor ćemo pružati svakog dana”, poručio je tokom prosvjeda predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Sinan Husić.

OGLAS

Također, okupljeni rudari izrazili su nezadovoljstvo i zbog drugih segmenata rada rudnika, a što se prije svega odnosi na omogućavanje odlaska radnika u mirovinu.

OGLAS

,,Ako je to puno, onda države nema. To što navode iz Elektroprivrede je netočno. Mogu pričati nekome drugom, ali meni ne mogu. Ja sam 3. srpnja bio uključen u kompletan proces. Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva, 3. srpnja je rekao meni da je moguće računati i da će rukovodstvo Elektroprivrede osigurati financijsku potporu RMU Zenica za isplatu plaća samo ako sindikat i direktor rudnika pristupe potpisivanju sporazuma kroz koji se utvrđuje metodologija obračuna plaće za mjesec svibanj i lipanj”, rekao je Husić nakon dolaska u Sarajevo.

Rudari su poručili kako su u planu imali dostojanstvene prosvjede te da su nakon dolaska u Sarajevo na ulicama dobili i veliku potporu građana. Za sada, nije poznato da li će predstavnici entitetske vlasti te Elektroprivrede u narednim danima ipak održati sastanke sa sindikatom rudara kako bi se riješili brojni nagomilani problemi.

Na prosvjedima u glavnom gradu BiH sudjelovali su radnici svih sedam rudnika koncerna EPBiH.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM